Вчені попередили про загрозу спалаху пандемії, яку можуть спричинити зомбі-віруси

січня 21 / 2024
Вчені попередили про загрозу спалаху пандемії, яку можуть спричинити зомбі-віруси

Вчені попереджають про те, що нову страшну пандемію можуть спровокувати віруси-зомбі, які через потепління розмерзаються у Сибіру.

Про це повідомляє The Guardian у матеріалі.

За даними вчених, загроза спалаху мікробів, що тисячоліттями перебували у вічній мерзлоті, зросла через активізацію сибірського судноплавства.

Людство зіткнулося з новою дивною загрозою пандемії, попереджають вчені.


«Штами цих мікробів-мафусаїлів – або, як їх ще називають, вірусів-зомбі – вже були виділені дослідниками, які висловили побоювання, що нова глобальна надзвичайна ситуація може бути спровокована не новою для науки хворобою, а хворобою з далекого минулого», – йдеться у дописі

У результаті вчені почали планувати арктичну мережу моніторингу, яка б виявляла ранні випадки захворювання, викликаного стародавніми мікроорганізмами. Крім того, це забезпечить карантин і кваліфіковану медичну допомогу для інфікованих людей, щоб стримати спалах і не дати інфікованим людям залишити регіон.

«На даний момент аналіз загроз пандемії зосереджений на захворюваннях, які можуть виникнути в південних регіонах, а потім поширитися на північ», — сказав генетик Жан-Мішель Клавері з Університету Екс-Марсель. -Натомість, мало уваги приділялося спалаху, який може виникнути на крайній півночі, а потім поширитися на південь – і це, на мою думку, недогляд. Там є віруси, які можуть заразити людей і викликати новий спалах хвороби».


Цю тезу підтримала вірусолог Маріон Купманс з медичного центру Erasmus у Роттердамі.


«Ми не знаємо, які віруси лежать там у вічній мерзлоті, але я думаю, що існує реальний ризик того, що може бути один, здатний спровокувати спалах хвороби – скажімо, стародавньої форми поліомієліту. Ми повинні припустити, що щось подібне може статися».

У 2014 році Клавері очолював групу вчених, які виділили живі віруси в Сибіру та показали, що вони все ще можуть інфікувати одноклітинні організми, навіть незважаючи на те, що вони тисячі років були поховані у вічній мерзлоті. Подальші дослідження, опубліковані минулого року, показали існування кількох різних вірусних штамів із семи різних місць у Сибіру та показали, що вони можуть інфікувати культивовані клітини. Вік одного зразка вірусу становив 48 500 років .

«Віруси, які ми виділили, здатні інфікувати лише амеб і не становлять небезпеки для людей», — сказав Клавері.


«Однак це не означає, що інші віруси, які зараз замерзли у вічній мерзлоті, не можуть викликати захворювання у людей. Наприклад, ми ідентифікували геномні сліди поксвірусів і герпесвірусів, які є добре відомими патогенами людини».

Вічна мерзлота покриває п’яту частину північної півкулі і складається з ґрунту, який тривалий час зберігався при температурі нижче нуля. Вчені виявили, що деякі шари залишалися замороженими протягом сотень тисяч років.

«Вирішальним моментом у вічній мерзлоті є те, що вона холодна, темна і не має кисню, який ідеально підходить для збереження біологічного матеріалу», — сказав Клавері минулого тижня Observer . «Ви можете помістити йогурт у вічну мерзлоту, і він може бути їстівним через 50 000 років».


Але вічна мерзлота світу змінюється. Верхні шари основних запасів планети – в Канаді, Сибіру та на Алясці – тануть, оскільки зміна клімату непропорційно впливає на Арктику . За словами метеорологів, регіон нагрівається в кілька разів швидше, ніж середні темпи зростання глобального потепління.

Однак найбільш безпосередній ризик становить не танення вічної мерзлоти безпосередньо, додав Клавері.

«Небезпека виникає через інший вплив глобального потепління: зникнення арктичного морського льоду. Це дозволяє збільшити судноплавство, перевезення та промисловий розвиток у Сибіру. Плануються масштабні гірничодобувні роботи, які збираються забити величезні отвори у глибокій вічній мерзлоті для видобутку нафти та руди.


«Ці операції вивільнять величезну кількість патогенів, які все ще там процвітають. Шахтарі будуть заходити і дихати вірусами. Наслідки можуть бути згубними».

«Якщо ви подивитеся на історію спалахів епідемій, одним із ключових факторів були зміни у землекористуванні. Вірус Nipah поширювався фруктовими кажанами , яких люди вигнали з місць проживання. Так само мавпячу віспу пов’язують із поширенням урбанізації в Африці. І це те, що ми незабаром побачимо в Арктиці: повна зміна землекористування, і це може бути небезпечним, як ми бачили в інших місцях».

Вчені вважають, що вічна мерзлота – на її найглибшому рівні – може містити віруси, яким до мільйона років, і тому вони будуть набагато старшими за наш власний вид, який, як вважають, з’явився приблизно 300 000 років тому.

«Наша імунна система, можливо, ніколи не контактувала з деякими з цих мікробів, і це ще одне занепокоєння», — сказав Клавері. «Сценарій, коли невідомий вірус одного разу заразить неандертальця, повернеться до нас, хоч і малоймовірний, але став реальною можливістю».

З цієї причини Клавері та інші співпрацюють з UArctic, Університетом Арктики – міжнародною освітньою мережею в полярному регіоні – над планами створення карантинних закладів і надання медичної експертизи, яка могла б точно визначити ранні випадки та лікувати їх на місці, щоб спробувати стримати інфекція.

«Зараз ми стикаємося з відчутною загрозою, і ми повинні бути готові впоратися з нею. Це так просто».
Категорія : Світ


Залишити Коментар