Науковці оживили тварину після 24 тисяч років у вічній мерзлоті

червня 09 / 2021



Мікроскопічна багатоклітинна тварина повернулася до життя після 24 тисяч років у вічній мерзлоті Сибіру.


Про це свідчать останні дослідження, повідомило ВВС.

Науковці відкопали тварину, відому як бделлоїдна коловертка, у річці Алазея в російській Арктиці.

Після розмороження коловертки були активні, харчувалися і навіть почали розмножуватися нестатевим шляхом (за допомогою партеногенезу).

Радіовуглецевий аналіз показав, що їхній вік - від 23 960 до 24 485 років.

Раніше вже вдавалося "оживити" коловерток, але не таких прадавніх.

Нове дослідження, опубліковане в Current Biology, припускає, що їх можна додати до переліку організмів, здатних виживати безмежно довго у криптобіозі - стані, при якому метаболізм майже повністю зупиняється.

"Висновок полягає в тому, що багатоклітинний організм можна заморозити та зберігати у такому вигляді протягом тисяч років, а потім повернути до життя. Це мрія багатьох письменників-фантастів", - розповів PA Стас Малавін з російського Інституту фізико-хімічних та біологічних проблем ґрунтознавства.

Вчені вважають, що це свідчить про певний захисний механізм, який виробили стародавні родичі коловерток. Щоб з'ясувати, як відбувається замороження і відтавання, дослідники провели експерименти з десятками знайдених тварин. Але, за словами Малавіна, необхідні додаткові дослідження.

Коловертки - одні з найбільш примітивних багатоклітинних тварин. При цьому вони неймовірно живучі.

За даними New York Times, вони є одними з найбільш радіоактивно-стійких тварин на Землі, які також можуть витримувати низький рівень кисню, голод, високу кислотність та роки зневоднення.

Повідомляють також про інші багатоклітинні організми, які повертаються до життя через тисячі років, серед них - нематоди (круглі черв'яки) та деякі види рослин та мохів.
Категорія : Світ


Залишити Коментар