Мобілізація та біженці: в Чехії зробили заяву про видачу Україні військовозобов’язаних чоловіків

січня 22 / 2024


Після початку повномасштабної війни чоловікам призовного віку заборонили виїжджати за кордон.

В Україні посилюють мобілізацію та розглядають можливість призвати до армії більше чоловіків, багато з яких виїхали з країни. У Чехії зробили заяву про видачу військовозобов'язаних біженців.





Про це пише чеське медіавидання "Česká televize".

Після початку повномасштабної війни чоловікам призовного віку заборонили виїжджати за кордон. Проте частини ухилянтів вдалося втекти до інших країн. Близько 200 тисяч українців опинились у Чехії, маючи різні типи віз.

У цій державі відреагували на обговорення в Україні можливості екстрадиції чоловіків, які знайшли там притулок. Міністр закордонних справ Чехії Ян Липавський заявив, що це неможливо, тому що на даний момент у світі немає законодавчих норм, які б регулювали цей процес.

«Таких механізмів не існує, і вони точно не відповідатимуть міжнародному праву та зобов’язанням Чеської Республіки на міжнародному рівні», – каже він.
Нагадаємо, що візи, які видали українцям, потребують продовження. Для цього іноземцям потрібно пред'являти паспорти. Документи оновлюються у відділенні міграційної служби, де можуть вимагати військово-облікові дані. Теоретично за допомогою такої процедури можна було б визначити чоловіків, які ховаються від мобілізації.

При цьому глава чеського МЗС запевнив, що у його країні українцям-біженцям не загрожує видворення. Таким чином Чехія не планує відправляти додому тих, хто зобов'язаний захищати свою батьківщину.Нагадаємо, що в Україні вирішили оновити правила мобілізації. Однак новий законопроект не стали розглядати у Верховній Раді та відправили до Кабміну на доопрацювання. Очікується, що депутати зможуть ознайомитися з ним та ухвалити рішення вже в лютому.
Категорія : Світ


Залишити Коментар