Ковід нікуди не зник: в Україні зростає кількість хворих на коронавірусну інфекцію

жовтня 01 / 2023


Нові штами “Пірола” і “Ерида” здатні обходити імунітет, попереджають медики.

У всьому світі знову фіксують підвищення чисельності інфікованих Covid-19. А ВООЗ попереджає про нові штами — “Піролу” та “Ериду”. Їх уже зафіксували у багатьох європейських країнах, США, Ізраїлі, Канаді, Південній Африці, Австралії, Південній Кореї та Японії.


За даними ВООЗ, у шести регіонах світу на цей час зареєстровано більш як 1,4 мільйона нових випадків захворювання на Covid-19, що на понад 60% більше, якщо порівнювати із серпнем. Лише за останні два тижні від коронавірусу у світі померло понад дві тисячі осіб.

Європейський центр профілактики та контролю захворювань вважає, що основною причиною підвищення захворюваності в Європі є сезон відпусток та подорожей, а також ослаблення імунного захисту в населення.

Американський епідеміолог Деніс Неш заявив, що новий варіант коронавірусу “Пірола” здатний обходити імунітет, що підвищує ймовірність зараження. За його словами, цей штам може спричиняти важчий перебіг хвороби, ніж ті, які світ бачив дотепер.

То що відомо про нові штами Covid-19 і які віруси тепер циркулюють у нас?


— В Україні спостерігаємо зростання захворюваності на гострі респіраторні вірусні інфекції (ГРВІ), яким властива висока контагіозність (заразливість), — розповідає Ольга Кобевко, лікарка-інфекціоністка ОКНП “Чернівецька обласна клінічна лікарня”. — Тобто вірусні інфекції швидко поширюються. І з моменту зараження до появи перших симптомів минає небагато часу. Хоча маємо такі погодні умови, за яких кількість хворих на ГРВІ не мала б істотно зростати.

Щодо Covid-19, то на всій території України з 1 липня цього року скасовано карантин, встановлений, щоб запобігти поширенню цієї респіраторної вірусної інфекції. Більшість людей, інфікованих штамами цього вірусу, переносять його вже як звичайну ГРВІ. Запідозривши, що пацієнт захворів саме на Covid-19, одразу проводимо діагностику — експрес-тести чи ПЛР-тести. Не можемо встановлювати, яким саме штамом вірусу інфікований кожен хворий. Виявляємо сам антиген чи ДНК-частинки вірусу без встановлення специфіки.


— Тепер до лікарів звертається багато людей з ознаками застуди: з нежитем, кашлем, підвищеною температурою тіла, ломотою у м’язах, — розповідає Наталія Іванченко, генеральна директорка Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України, головна державна санітарна лікарка у Львівській області. — Медпрацівники проводять вірусологічне обстеження і так ми дізнаємося, які віруси в нас циркулюють.

Попри те, що ВООЗ оголосила про завершення пандемії, коронавірус нікуди не зник. Спостерігаємо, що тепер кількість хворих дещо зросла. Найчастіше це люди віком від 30 до 60 років. В Україні кількість хворих з лабораторно підтвердженим COVID-19 за минулий тиждень становила 2128 випадків (у попередній тиждень — близько 1200 випадків). 319 людей були госпіталізовані й зафіксовано 3 летальні випадки внаслідок COVID-19.

Згідно з результатами секвенування, які ми отримуємо з референс-лабораторії Центру громадського здоров’я МОЗ України, куди скеровуємо зразки РНК коронавірусу, знаємо, що у нас продовжує циркулювати коронавірус штаму “Омікрон” XBB.1.5 (його ще називають “Кракен”) та XBB.1.2. Йдеться про ті штами, які у нас циркулювали, починаючи з весни цього року. Нових видозмінених варіантів вірусу COVID-19 поки що не фіксували.

— Що відомо про новий штам “Пірола”?

● Н. Іванченко:

— Завдяки повідомленням із США та ЄС знаємо, що виявлено циркуляцію нових штамів коронавірусу. Зокрема “Пірола” — BA.2.86. Це різновид штаму “Омікрон”, який зазнав приблизно 30 мутацій. ВООЗ також повідомляє про інший різновид коронавірусу, який може спричиняти масове захворювання, — це “Ерида” EG.5.

Про “Піролу” повідомляють, що цей штам швидко поширюється і заразність надзвичайно висока. Одномоментно можуть захворіти всі працівники підприємства. Щодо клінічних ознак, то якихось особливостей не виявлено. У хворого підвищується температура тіла, є кашель, нежить, закладеність носоглоткових пазух, біль у м’язах. Цей штам може обходити імунну відповідь після перенесеного раніше коронавірусу. Звісно, є ймовірність, що “Пірола” дістанеться України, адже в нас відкриті кордони.

● О. Кобевко:

— Щодо штаму “Пірола”, то у зоні підвищеного ризику залишаються ті ж групи осіб, що й при інфікуванні іншими штамами COVID-19 — “Дельта” та “Омікрон”. Тобто пацієнти з серцево-судинними хворобами, після інфарктів та інсультів, особи з цукровим діабетом та захворюванням нирок (ті, кому проводять діаліз).

Діагностувати у кожного пацієнта, яким саме штамом він інфікувався, неможливо. Адже йдеться про специфічну діагностику, яку не проводять у кожній області. Проте визначати штами вірусу не обов’язково, адже на спосіб лікування це не впливає.


До слова, за останні два тижні у нас побільшало випадків захворювання на COVID-19 серед вакцинованих. Проте жоден з таких пацієнтів не потрапив на лікування у стаціонарі. Всі вони лікуються амбулаторно. Нині у стаціонарах значно менше пацієнтів, які потребують кисневої дотації, як це було при поширенні штаму “Дельта”. Зазвичай йдеться про невакцинованих пацієнтів із супутніми патологіями.

В американських та британських виданнях уже була інформація про те, що наприкінці вересня у препаратах для вакцинації проти COVID-19 буде вже й частка підштаму “Пірола”.

— Що варто робити, аби уникати вірусних інфекцій?

● Н. Іванченко:

— Якщо помічаємо осіб з ознаками ГРВІ, слід дотримуватися соціальної дистанції — 1 — 1,5 метра. Тим, хто має ознаки застуди, варто залишатися вдома, вдягати маску при контакті з навколишніми. Радимо вакцинуватися. У цьому разі, якщо людина інфікується коронавірусом, то не буде важкого перебігу хвороби.

До речі, у цьому сезоні також очікуємо, згідно з прогнозом ВООЗ, чотири штами вірусу грипу. Зокрема, A/Victoria/4897/2022 (H1N1)pdm09; A/Darwin/9/2021 (H3N2); B/ Austria/1359417/2021 (лінія B/ Victoria) та B/Phuket/3073/2013 (лінія B/Yamagata).

Під час вірусологічного моніторингу в нас також виявляють аденовіруси, риносинцитіальний вірус, риновірус, вірус парагрипу. При інфікуванні цими вірусами симптоми не дуже відрізняються.


У хворих з вірусними інфекціями іноді виникають ускладнення — запалення легень чи запальні ураження речовини головного мозку (енцефаліт). Через те, що в процесі хвороби активізується бактеріальна флора, може виникнути й запалення будь-якого органа.

Богданна Мартиник, Експрес
Категорія : Україна


Залишити Коментар