Мирослава Ливч озвучила пріоритетні завдання, над якими планує працювати у Закарпатській облраді, представляючи Мукачівський округ

вересня 30 / 2020

Комфортні дороги, чисте довкілля, європейські гранти, зелений туризм, а передусім – зайнятість краян – пріоритетні завдання, над якими збираюсь предметно працювати у Закарпатській облраді, представляючи Мукачівський округ.
Почну з останнього – амбітного завдання – забезпечення жителів Закарпаття роботою вдома, а не шукати копійчину на далеких заробітках у різних куточках світу. Для цього потрібно більше акумулювати як державних коштів, так і залучати фонди міжнародної технічної допомоги для будівництва вкрай необхідних проектів. Зокрема, сміттєпереробних комплексів, які з одного боку зрушать з місця болючу проблему - переробку та утилізацію твердих побутових відходів, а з іншого – надасть робочі місця.
Далі. За рахунок коштів державного фонду регіонального розвитку треба залучати і реалізувати чим більше інвестиційних програм, направлені на соціально-економічний розвиток громад. До прикладу, реконструкції шкіл, садочків, лікарень, будівництва спортмайданчиків, амбулаторій тощо. Важливо, щоб підрядні фірми, які виграють тендер на проведення робіт, залучали саме місцевих фахівців. Це також допоможе забезпечити населення краю роботою та забезпечить їх заробітком. І мова повинна йти не про якісь мізерні 180 млн гривень на рік і на всю область, як це було цьогоріч!
Після переформатування районів Закарпатської області та створення всіх 64 ОТГ, міжбюджетні відносини громад з державою будуть без посередників. Вони отримають набагато більше коштів у вигляді дотацій та субвенцій, що збільшить їхні фінансові ресурси для саморозвитку. Кожна об’єднана громада буде спроможна розвиватися, розбудовуватися та забезпечувати роботою місцеве населення.
Маючи безцінне природне багатство, неповторну гірську красу, багатовікову історію, міжетнічну культуру, смачну гастрономію та гостинних жителів – потрібно масштабно розвивати зелений туризм, фермерські та інші туристично-рекреаційні господарства. Це також дасть додаткові робочі місця та економічно пожвавить гірські території.
Нині гостро стоїть питання розбудови пунктів пропуску, яке, насамперед, вбачаю через залучення державних та грантових коштів. І участь обласної ради в цьому питанні має бути безпосередня, бо вона не лише шукає донорів, а частково співфінансує проекти, тож має контролювати фінансові витрати підрядчиків, хід будівництва, облаштування тощо. До слова, на розбудову лише одного КПП «Ужгород» держава планує виділити понад 146 млн грн, тож питання працевлаштування закарпатців тут не повинно стояти!
Категорія : Україна


Залишити Коментар