Шлюб без штампу в паспорті та старт осіннього призову: що зміниться у жовтні

вересня 30 / 2020
З 1 жовтня в Україні вилучають з обігу деякі монети та банкноти, починається осінній призов, а низку державних послуг можна буде отримати онлайн.

НБУ виводить з обігу низку монет та банкнот

З 1 жовтня в Україні перестають бути засобом платежу монети номіналом 25 копійок та банкноти, введені в обіг до 2003 року. Таким чином з обігу будуть вилучені:

- монети номіналом 25 копійок;
- монети номіналом 1 гривня жовтого кольору зразка 1996 року;
- паперові банкноти зразка до 2003 року;
- паперові банкноти 1 і 2 грн зразків 2003-2007 років.

Скасування штампу в паспорт про укладання шлюбу

З 1 жовтня дані про шлюб будуть вноситися до державного реєстру, а кожен із молодят отримуватимуть по свідоцтву. Це також стосується і відмітки про розірвання шлюбу – у паспорт її ставити не будуть.

Старт осіннього призову-2020

З 1 жовтня в Україні стартує осінній призов, який триватиме до 31 грудня. Призову підлягають хлопці віком 18-27 років, які не мають підстав для відстрочки (стан здоров'я, навчання на денній формі тощо). При цьому повістки отримують з 20 років, 18-19-річні юнаки призиваються на строкову службу лише за власним бажанням. Строкову військову службу проходять виключно на мирній території України.

Рішення про відстрочку чи звільнення від служби приймає призовна комісія на підставі результатів військово-лікарської експертизи. За неявку у військомат потрібно сплатити штраф (за перше порушення – від 85 до 119 гривень, за повторне – від 170 до 255 гривень). "Ухилянтам" загрожує і кримінальна відповідальність за статтею 335 КК України, що передбачає обмеження волі терміном до 3-х років.
Категорія : Україна


Залишити Коментар