На Закарпатті розпочав роботу перший парламентсько-муніципальний форум-діалог «Житло для внутрішньо переміщених осіб»

травня 15 / 2024
Стратегічні сесії та групові дискусії за участю представників уряду, народних депутатів, місцевих органів влади, територіальних громад, громадських організацій і міжнародних партнерів триватимуть протягом трьох днів.
☝️Сьогодні розв'язання житлових питань вимушених переселенців є одним з основних пріоритетів на державному та місцевому рівнях. Залишається потреба в розбудові місць тимчасового й довготривалого проживання вимушено переміщених осіб, наголосила у своєму виступі міністерка соціальної політики України Оксана Жолнович.
«Ми працюємо над проєктом нового житлового кодексу і в його рамках напрацьовуємо критерії, умови та перспективи створення нового соціального житла не тільки для родин, а й для установ. Також впроваджуємо формат підтриманого проживання та розвиваємо мережу центрів життєстійкості», – наголосила Оксана Жолнович.
✅ Учасників заходу привітав і Юрій Гузинець - заступник голови Закарпатської ОВА. Він розповів про пріоритетні напрямки допомоги та реалізацію програм підтримки вимушено переміщених осіб у нашому регіоні.
«З початку повномасштабного вторгнення Закарпаття стало прихистком для людей та бізнесу, які змушені були переміститися з рідних міст і сіл. Понад 2 млн українців рухалися транзитом через нашу область, а більше пів мільйона – проживали тут тривалий час. У регіоні офіційно зареєстровано близько 130 тис. вимушено переміщених осіб, однак, за даними мобільних операторів, їх зараз близько 300 тисяч. Закарпаття і нині продовжує приймати евакуйованих людей з прифронтових громад», – відзначив Юрій Гузинець.
За його словами, у регіоні діють Комплексна програма підтримки внутрішньо переміщених осіб та ще 6 програм, зокрема й з питань будівництва (придбання) житла та облаштування місць для тимчасового перебування. Територіальні громади області активно працюють над формуванням фондів соціального житла для ВПО. Сьогодні в області створено 104 місця тимчасового проживання вимушених переселенців. У цьому напрямку співпрацюють і з міжнародними донорами.
📌 Під час тематичних сесій учасники обговорюватимуть ключові аспекти оновлення чинного законодавства, взаємодію державної та місцевих влад, функціонування фінансово-кредитних механізмів для реалізації права на житло та втілення житлових проєктів іноземними партнерами.
Візитам у місця тимчасового проживання ВПО присвятять другий день форуму-діалогу. Учасники події матимуть можливість поспілкуватися з людьми, які вимушено покинули свої домівки та знайшли прихисток на Закарпатті.
🔹 В останній день заходу відбудеться засідання Тимчасової спеціальної комісії ВРУ щодо роботи місцевих органів влади, результатів та перспектив програми єВідновлення та шляхів покращення законодавства щодо житла для вимушено переміщених осіб.
🤝 Парламентсько-муніципальний форум-діалог організувала Тимчасова спеціальна комісія Верховної Ради України з питань захисту майнових та немайнових прав внутрішньо переміщених та інших осіб, постраждалих внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України за підтримки Програми USAID «РАДА: наступне покоління».
Категорія : Суспільство


Залишити Коментар