Залу малої авіації та посібник з польотів малої авіації в Карпатах презентували сьогодні в Ужгороді

грудня 28 / 2023

Втілено це було в рамках проєкту «Карпатська мала авіація – нові підходи для мобільності людей та товарів в Карпатському регіоні». Проєкт реалізовується з листопада 2021 року за фінансової підтримки Програми ENI CBC Угорщина-Словаччина-Румунія-Україна 2014-2020 та виконується у складі міжнародного партнерства, а саме: Міжнародний аеропорт Сату-Маре, (Румунія); Міжнародна асоціація інституцій регіонального розвитку «МАІРР» (Україна); Асоціація регіонального розвитку Карпатського Єврорегіону, (Угорщина); Агентство регіонального розвитку та транскордонного співробітництво «Закарпаття», (Україна); Регіональна агенція інновацій «RIA» (Словаччина).
За словами директора Агентства регіонального розвитку та транскордонного співробітництва «Закарпаття» Закарпатської обласної ради Володимира Феськова проєкт об’єднав 12 пілотних громад із Закарпаття та Івано-Франківщини, які визначили місця розташування та розробили попередні плани розбудови місцевих аеродромів. Інформація про них увійшла до навігаційного путівника - унікального транскордонного збірника для пілотів з усього Карпатського регіону. Презентована ж зала малої авіації – це своєрідний промоційний простір для авіаторів, де вони зможуть ділитися своїми планами, проводити різні виставки, тощо.
Також у рамках проєкту було закуплено спеціальну машину для обслуговування злітної смуги, яку «в народі» ще називають «пачматік», певне обладнання для малої авіації та збудовано технічний ангар.
«Війна, звісно ж, внесла свої корективи у реалізацію нашого проєкту, - зазначив Володимир Феськов. – Ми була основним бенефіціаром програми. У наших сусідів – в Угорщині, Словаччині та Румунії, усе вже давно впроваджено та успішно працює. А для нас це дуже важлива річ, бо мала авіація в Україні лише починає розвиватися. І, як бачимо, нам вдалося значну частину із запланованого успішно реалізувати. Подальші кроки – робота з громадами, інфраструктурний розвиток та забезпечення умов для прийому малої авіації. Щоб, коли відкриється небо – вони вже могли приймати літаки. Друге завдання – налагодження процесу навчання та підготовки пілотів та обслуговуючого персоналу».
Володимир Феськов висловив вдячність за допомогу в реалізації проєкту Закарпатській обласній раді, депутату восьмого скликання Олексію Іванчо, виконавчому директору Міжнародної Асоціації Інституцій Регіонального розвитку "МАІРР" Наталії Носі-Пилипенко та директору міжнародного аеропорту "Сату-Маре" Міхай Патрашку.
Заступник голови Закарпатської обласної ради Василь Дем’янчук подякував організаторам за пророблену роботу на наголосив на важливості даного проєкту: «Це – початок для більш великого проєкту. Переконаний, що по завершенню війни, після перемоги, ми обов’язково об’єднаємо український повітряний простір із європейським. І мала авіація дасть новий, потужний імпульс у цьому напрямку…»
Категорія : Суспільство


Залишити Коментар