На Закарпатті запустять малу авіацію та планують відкрити школу пілотів

березня 04 / 2021
В Ужгороді відбувся круглий стіл «Авіація у Кaрпатському регіоні» «Прикордонна інфраструктура – успішний Карпатський регіон», що реалізовується в рамках програми ЄС ТКС «Угорщина – Словаччина – Румунія – Україна» 2020 та ініційованого радою повіту Марамуреш Румунії. Захід відбувся за підтримки Закарпатської обласної ради, повітових рад повіту Марамуреш та повіту Сату Маре, обласної ради Саболч-Сатмар-Березької області та Кошицького самоврядного краю за безпосередньої участі голів всіх прикордонних регіонів.

У ході зустрічі презентували перспективи авіасполучення у Карпатському регіоні, кращі практики та можливості для регіональних аеропортів через кластерний підхід, а також панельні дискусії стосовно нових можливостей розвитку регіональних аеропортів у Карпатському регіоні та обговорення шляхів розвитку авіаційного сполучення в Карпатському регіоні на макрорегіональному рівні.

Олексій Петров, голова Закарпатської обласної ради, Україна відзначив важливість авіаційного сполучення та мультимодального підходу до розвитку транспортного сполучення на прикордонних територіях. “Для Закарпаття добросусідство є частиною культури, саме тому кордони є не лише лініями розмежування, але і лініями єднання. Через пандемію коронавірусу рівень економічної активності знизився, в тому числі і в галузі авіації. Через великі фінансові збитки потрібно шукати нові методи та впроваджувати нові заходи з підвищення мобільності населення. За останній рік було проведено велику кількість заходів направлених на відновлення авіаційного сполучення, зокрема 24 вересня 2020 року Президенти України та Словаччини підписали угоду, яка стосується використання повітряного простору над Словаччиною, і яка дозволить відновити повноцінну роботи міжнародного аеропорту Ужгород. Вже проводиться модернізація та реконструкція даного об'єкту, зокрема урядом України великі кошти виділені на реконструкцію злітно-посадкової смуги, а також на реконструкцію будівлі аеровокзалу».

Олексій Петров зауважив, що була досягнута домовленість: аеропорт Бориспіль передає аеропорту Ужгород необхідне обладнання для оперування рейсами. «Ще одним надзвичайно важливим проектом для розвитку авіаційного сполучення є проект «Карпатська мала авіація», в рамках якого буде запущений сегмент малої авіації. Сподіваємося, що підпишемо угоду та за підтримки ЄС та разом з партнерами з сусідніх регіонів зможемо розвинути необхідну інфраструктуру для малої авіації. Необхідним є створення школи для навчання пілотів. На основі оцінки спеціалістів можна стверджувати, що сегмент малої авіації є надзвичайно актуальним для Закарпатської області. Відповідно до заяви Президента України, а також згідно рекомендацій експертів, можемо стверджувати, що аеропорт Ужгород повинен бути логістичним хабом для різних видів транспортних сполучень», - додав голова Закарпатської облради.

Наталія Носа, директор Міжнародної асоціації інституцій регіонального розвитку «МАІРР», координатор проекту зауважила, що через впливи пандемії в економічній діяльності всіх країн є проблеми, але на ці виклики потрібно реагувати. «Мартін Гільєрмо Рамірез, генеральний секретар Асоціації прикордонних регіонів AEBR, Німеччина, людина, яка акумулює досвід прикордонних регіонів світу, розповів на нашій зустріч про чудові світові практики. Коли існують аеропорти місцевого значення, розташовані майже на кордоні, де є спільне використання інфраструктури, - каже Наталія Носа. - Ці всі речі необхідно разом вирішувати. Ми підняли питання проблематики і можливостей вирішення цих проблем, запровадження і використання малої авіації -- концепцію польотів на короткі дистанції (100-200 км). Це можливість навіть розвитку громад, були представлені приклади, коли маленька громада створює маленький аеропорт. Маленькі літаки більш гнучкі для невеликої інфраструктури. Потрібно тільки пальне технічна підтримка. Це те, що наші громади можуть дозволити і спланувати».

У рамках іншого проекту, як повідомила Наталія Носа, планується закупівля обладнання для малої авіації. «Воно не є дуже дороге, потрібне для того, щоб обслуговувати маленькі літаки», - долала експертка.

Підтримує такі можливості авіації на Закарпатті і Максим Черкіс, заступник директора аеропорту «Ужгород». «На жаль, наш аеропорт обмежений у своїй території, перебуває у щільній забудові і як великий хаб розвиватися не може. Його потенціал розвитку- регіональний міжнародного сполучення аеропорт, який здатен приймати навантаження 140-160 посадкових місць. Полоса 2 км дозволяє це робити, але на жаль з одним курсом -- зі сторони Словаччини. Зі сторони міста можна приймати літаки малої авіації, яка не потребує вбудованого трапу, техніки для вивантаження пасажирів тощо. Єдине, що потрібно, заправка. Більшість літаків малої авіації заправляється бензином, на Закарпатті, на жаль, такої заправки немає. Але в рамках іншого проєкту передбачено придбання невеликої заправної станції, що вирішить ц проблему».

Оскар Шестак, президент загальних зборів Саболч-Сатмар-Берег, Угорщина наголосив, що Регіон Саболч-Сатмар-Берег впроваджує декілька проектів, пов’язаних з інфраструктурою, а співпраця в рамках проекту “Сучасна прикордонна інфраструктура - Успішний Карпатський регіон” має особливе значення для регіону Саболч-Сатмар-Берег.

5 років тому було засноване унікальне об'єднання “Тиса”, так як до нього було долучено Україну - не члена Євросоюзу. Також декілька років тому відбувалося впровадження проекту “мала Європа”, в рамках якої мобільність була визначена як пріоритет транскордонної співпраці. Відомо, що конкурентоспроможність регіону визначається рівнем розвитку його інфраструктури. За його словами, саме на покращення інфраструктури націлений проект “Сучасна прикордонна інфраструктура - успішний Карпатський регіон”, завдання якого корелюють із стратегією розвитку транспортних систем в Угорщині: продовження автобанів до національних кордонів а також їхнє з'єднання між собою за радіальним принципом. До речі, університет Ніредьгази протягом років готує пілотів для цивільної авіації.

Іонел-Овідіу Богдан, президент ради повіту Марамуреш розповів, що повіт Марамуреш завдяки культурному та історичному надбанню здатен виконати вимоги найвибагливіших туристів та гостей. Іонел-Овідіу Богдан визначив, що розвиток інфраструктури дозволяє суттєво посилити конкурентоспроможність регіону. Наявні можливості для усіх видів туризму та екстремальних видів спорту, зокрема дерев’яні церкви, які належать до спадщини ЮНЕСКО, а також 30 природоохоронних зон.

Дору-Александру Лазар, віце-президент ради повіту Марамуреш, підкреслив, що розвиток аеропорту Марамуреш має великого значення для регіону - наразі ведеться робота задля того щоби встановити сполучення із сусідніми аеропортами. Фактично, основним завданням є надання можливості подорожуючим швидко діставатися аеропортів Угорщини, Словаччини та України з аеропорту Марамуреш.

Ужгородський прес клуб
Категорія : Суспільство


Залишити Коментар