На Перечинщину релокувалися 3 підприємства, ще 3 – в процесі

червня 09 / 2023
На Перечинщину релокувалися 3 підприємства, ще 3 – в процесі.

Володимир Чубірко здійснив планову робочу поїздку до Перечина, під час якої відвідав 3 підприємства, що перенесли своє виробництво на Закарпаття після початку повномасштабної війни.
ТОВ ZIBRANO релокувалося із м. Бровари Київської області, займається зведенням каркасних будинків, в тому числі для вимушено переселених осіб. Невдовзі у місті будуть здані в експлуатацію 12 двокімнатних будинків, площею 50 кв.м. кожен. З бюджету Перечина виділяється 12 млн. грн. на підведення води та каналізації, електроенергії, інших комунікацій.
У планах – ще 10 каркасних будинків. Також підприємство збудувало житло в Мукачеві, с. Середнє на Ужгородщині і Тячеві.

Територію колишнього Перечинського соковинного заводу площею 4 га. громада віддала у користування компанії Klever&Kompas, яка займається переробкою алюмінію для світлопрозорих скляних конструкцій з алюмінію, та металоконструкціями для басейнів. Підприємство переїхало з містечка Вишневе на Київщині, вже налагодило виробництво, яке працюватиме на експорт і працевлаштує до 200 працівників, в основному з числа місцевих жителів.

Найбільший завод, який з’явився тут після початку повномасштабного вторгнення, – «Френдлі Вінд Технолоджі» з Краматорська. Займатиметься виготовленням вітряно-енергетичних установок для місцевого розташування потужністю 6 мВт кожна. На рік вироблятимуть до 24 вітряків, запустяться у вересні і до кінця року створять до тисячі робочих місць для своїх працівників і місцевих жителів.

Зі ще трьома підприємствами ведуться перемовини щодо релокації.

На останній сесії міської ради депутати виділили 14 млн грн. на потреби громади. Це ремонти лікарень, вулиць, придбання автомобілю для поліції, підвищення зарплати працівникам освіти. За словами міського голови Перечина Івана Погоріляка, це стало можливим здебільшого завдяки початку роботи потужних релокованих підприємств.

Голова обласної ради Володимир Чубірко зустрівся з депутатами та обговорив поточний стан справ у громаді. На сьогодні тут на обліку перебуває близько 2 тис. внутрішньо переміщених осіб, 130 людей проживають у комунальних установах. Влада робить все можливе, щоб вони були забезпечені всім необхідним, а також мали можливість знайти роботу.

Йшлося про затверджений на сесії Детальний план створення індустріального парку, умови припинення хімічного виробництва на Перечинщині, очищення річок, перспективу будівництва сміттєсортувального заводу, транскордонну співпрацю.

«Динаміка розвитку громади дуже тішить і є прикладом для інших органів місцевого самоврядування на Закарпатті. З боку обласної влади будемо робити все можливе, щоб допомагати Перечину і навколишнім селам. Особлива вдячність Івану Погоріляку за роботу із залучення міжнародних грантів. Наразі у Перечина 14 партнерів, спробуємо додати їм до цього списку представників нових країн», - прокоментував В.Чубірко.

На завершення він передав Івану Погоріляку лист подяки від Тягинської сільської ради Бериславського району Херсонської області за допомогу й підтримку під час звільнення їх Збройними Силами України від російських загарбників. Нагадаємо, понад 400 місцевих жителів більше року несуть службу у лавах ЗСУ і брали участь у операціях звільнення окупованих росією територій України.
Категорія : Суспільство


Залишити Коментар