В Ужгороді відновлять військове кладовище Першої світової війни

червня 09 / 2023
В Ужгороді відновлять військове кладовище Першої світової війни


Сьогодні голова Закарпатської облради Володимир Чубірко разом із чеськими друзями з Краю Височіна та представниками Міноборони Чехії оглянули територію військового кладовища, що розташоване в ужгородському мікрорайоні "Шахти".
За ініціативи чеських партнерів, планується відновити первинний вигляд військового кладовища часів Першої світової війни. Тут поховано більше тисячі воїнів із 11 країн світу: українці, італійці, угорці, австрійці, чехи, словаки, росіяни. Ідея проекту - повне відновлення первинного вигляду цього історичного місця захоронення. Проєкт меморіального парку виготовили Ужгородська міська рада спільно із чеськими партнерами.
Відомо, що проєктом, зокрема, передбачається створити меморіал, на якому будуть викарбувані імена усіх похованих на цвинтарі. А також встановити пілони країн, чиї представники тут спочивають. Нині кладовище частково впорядковане, угорські благодійники облаштували дерев’яні хрести, на яких є імена померлих співвітчизників, та на більшій частині території майже не залишилося обелісків, - тільки десяток напівзруйнованих.
Володимир Чубірко наголошує: «Чеські партнери вкотре нам допомагають реалізувати найрізноманітніші проєкти. Міністерство оборони Чехії підтримує українців зброєю, а також зараз зможемо здійснити заходи зі збереження історичної пам’яті. Висловлюю вдячність чеським друзям, зокрема з Краю Височіна, які підтримують нас морально, матеріально та турбуються про нашу спільну історію».
Затим в Ужгородській міськраді разом із мером міста Богданом Андріївим , архітекторами та будівельниками обговорили подальші шляхи реалізації важливого проєкту. Тож домовилися зробити експертизу, узгодити проєкт будівництва меморіального парку та виготовити макет для кращої наглядності.

У складі чеської делегації: Зденєк Кадлец - голова Крайового Уряду краю Височина, голова благодійного фонду ViZa; Павел Філіпек - представник Міністерства оборони Чеської Республіки, департаменту у справах ветеранів війни та військових поховань; Катерина Свободова - керівник канцелярії гетьмана, координатор співпраці з регіонами України; Йозеф Недвед - член Постійної конференції. військових.

Довідково: Тут, на Ужгородському військовому кладовищі впродовж 1914-1919 років ховали військових, загиблих у той період. У 1919 році територія Закарпаття відійшла до Чехословаччини, тож дані про Ужгородське військове кладовище були передані до Чеського військового архіву і зберігалися там до теперішнього часу. Історики наголошують, що тут є окремі поховання також і солдатів, полеглих у 1938-39 роках.
Категорія : Суспільство


Залишити Коментар