Вплив географії на смакові ознаки традиційних напоїв

червня 25 / 2024

Вплив географії на смакові ознаки традиційних напоїв



Регіональні кліматичні умови, якість ґрунтів, місцеві рослинні інгредієнти та унікальні виробничі традиції створюють неповторні смаки, які можна знайти лише в певних куточках світу. За багатьма алкогольними напоями, що вже вважаються класичними, як-от вино (зокрема ігристе), віскі, ром, коньяк, закріпилися стійкі асоціації з певною місцевістю та смаковими властивостями. Деякі напої взагалі отримали завдяки регіону виробництва свої назви — шампанське (ігристе вино з Шампані), коньяк (бренді з Коньяку), портвейн (кріплене вино зі спеціями з Порту) тощо.

То як саме географія виробництва впливає на смак напою? Розповідаємо.



Чому місце виробництва важливе



Навіть у різних регіонах однієї країни погодні умови можуть суттєво відрізнятися. Це впливає насамперед на сировину в основі будь-якого алкогольного напою. У разі з вином — це сорт винограду, його основний смак та присмак, час дозрівання, обсяг врожаю. Від цього значною мірою залежить і технологія оброблення цієї сировини, яка перетворює її на вино. Деякі сорти винограду кисліші, якщо погода в регіоні прохолодніша, деякі — солодші, через теплий та сонячний клімат.

Для виготовлення віскі потрібна пшениця, проте її вирощують по-різному в Шотландії, Англії та Ірландії, по-різному обробляють (з торфом чи без). Саме погодні умови на Британських островах у принципі зробили можливим вирощування зернових культур. У США віскі виготовляють на основі кукурудзи — місцевої культури, що замінила зернові.

Кожен із цих напоїв має впізнаваний смак та аромат, за них його й цінують шанувальники.



Найвідоміші напої з різних країн світу


Аби краще зрозуміти унікальність напоїв із різних регіонів, варто зазначити найбільш відомі серед них:

1. Вино. Перші згадки напою датуються ще часами Стародавньої Греції. Потім естафету передали кільком країнам Європи (Франції, Іспанії, Італії), де клімат дозволяв вирощувати технічний виноград.
2. Віскі. Відносно молодий напій, вперше його почали виробляти на території сучасної Ірландії, проте згадки про нього були і в Шотландії, через що дві країни борються за право першості. Готується зі збродженого пшеничного сусла, настоюється в дерев'яних бочках.
3. Пиво. Вважається слабоалкогольним, готується з солодового сусла та хмелю шляхом бродіння. Наразі найпопулярнішим різновидом пива вважається лагер, проте до певного моменту перше місце за розповсюдженням у Європі займав ель. Пивні країни — Німеччина, Чехія, Бельгія.
4. Ром. Міцний напій родом із Карибських островів, який являє собою сироп з очеретяного цукру та патоки, які перебродили. Міцність може сягати аж 78 градусів.
5. Саке. Традиційна японська горілка з рису. Максимальна міцність сягає 20 градусів.
6. Текіла. Виготовляється тільки в Мексиці, адже більше ніде у світі не вирощується незамінний складник напою — блакитна агава.
7. Лікер. Досить міцний напій, який набув популярності ще в Середні віки. Лікарі часто приписували його пацієнтам для покращення травлення та загального стану здоров'я. Зазвичай готується з фруктів, ягід та трав. У кожної країни є свої культові сорти, наприклад: Італія — лімочело, Ірландія — «Бейліс», Німеччина — «Єгермейстер».

Насправді майже в кожного народу на планеті є свій аналог алкогольного напою. Навіть зараз про деякі з них ми можемо навіть не здогадуватися.
Категорія : Гарячі Новини


Залишити Коментар