Як вибрати якісний віскі: Цікаві факти

січня 25 / 2024

Як вибрати якісний віскі

Віскі має безліч поціновувачів, що не дивно, адже це елітний алкоголь із давньою історією. Вибір хорошого напою потребує уваги до деталей та розуміння критеріїв, які впливають на якість. Дотримуючись декількох простих порад, ви зможете насолоджуватися чудовим ароматом і смаком.



Тип віскі
Важливо зрозуміти, який вид віскі смакуватиме саме вам. Їх багато, і кожен має свої характерні особливості та переваги. Ось невеликий опис:

1. Солодовий — до складу входить лише чисте ячмінне зерно без домішок. Прикладом такого напою є односолодовий віскі бренду Гленморанж. Він вважається найбільш якісним. У чистому нерозбавленому напої можна помітити гірські, торф’яні та морські нотки.
2. Зерновий — може містити кукурудзу або нескладений ячмінь. Проходить дистиляцію один раз. Через відносно низькі смакові та ароматичні характеристики напій найчастіше використовують для виробництва коктейлів.
3. Купажований — під час виробництва використовується як чистий ячмінь, так і інші зернові культури. Є найбільш поширеним на ринку, коштує дешевше односолодового. Має цікавий смак, м’який та збалансований. В ароматі відчутні нотки мигдалю, меду та фруктів.
4. Бурбон — виготовляється виключно в Америці, штат Кентуккі. Основа — кукурудзяна сировина. Витримку проходить у дубових бочках.
Тип залежить від країни виготовлення, рецептури та використаної зернової культури. Але всі ці напої — віскі, хоча мають великі відмінності у смакових та ароматичних властивостях.

Регіон виробництва
У кожній країні та регіоні віскі виготовляються за традиційними рецептами, що мають певні відмінності. Шотландський, відомий як скотч, вважається найкращим, адже виробники чітко дотримуються стандартів якості. Саме звідти рецептура почала поширюватися. Ірландський в цьому аспекті є простішим. Рецептура включає триразову дистиляцію сусла. Канадський віскі має м’який смак, під час його виготовлення використовуються як солодові, так і зернові культури. Бурбон, американський варіант, давно став одним із найпопулярніших у світі. Також існують уельський, японський та індійський віскі. Європейський — це запозичений з Шотландії рецепт, який намагаються копіювати та виробляти в інших країнах, але відмінності від оригіналу відразу відчуваються.

Вік віскі
Особливість цього напою — залежність смакових якостей від витримки. Чим старший віскі, тим смачнішим та ароматнішим він буде. Але тут теж дуже важливо знайти баланс, адже від кількості років залежить ціна за пляшку. Орієнтуйтеся на свій бюджет.

Як вибрати найкращий варіант
Порівняти ціни та пропозиції можна на маркету алкогольних штук MAUDAU. Також можна вибрати мініпляшки: вони дешевші та дозволяють спробувати різні типи напою, щоб зрозуміти, який смакує найбільше.
Категорія : Гарячі Новини


Залишити Коментар