До уваги закарпатців: відпочиваючи на природі, памятайте про кліщів

червня 11 / 2021

Кліщі живуть не тільки у парках, скверах, лісах, а й на будь-якому газоні. Зазвичай кліщ полюбляє розміщуватися на траві, кущах, але найзручніше для його життєдіяльності – висота 20-60 см над рівнем землі. Сам по собі кліщ не несе небезпеку, але може переносити деякі захворювання, наприклад, кліщовий енцефаліт або хворобу Лайма.

Аби уникнути укусу кліща, необхідно дотримуватися елементарних правил:

✅ на прогулянку вдягайте
одяг із довгими рукавами, світлого кольору, який прилягає до тіла;

✅ користуйтеся репелентами — спеціальними засобами, які відлякують своїм специфічним запахом кліщів (аерозоль, мазь);
❗ Перед застосуванням проконсультуйтеся зі своїм лікарем.

✅ під час прогулянок тримайтеся центру доріжок, не заходьте в траву поруч зі стежками (тут кліщів якраз найбільша концентрація);

✅ ретельно оглядайте себе та своїх домашніх улюбленців кожні 2 години бажано на світлому фоні, наприклад у ванній, на світлому кафелі. Огляд починають з ніг до голови, особливо звертають увагу на лінію шкарпеток, паху, волосяного покриву на голові, за вухами, підколінну впадину, комір сорочки, між пальцями рук і ніг. Ці місця мають найбільш тонку шкіру та посилений кровообіг;

✅ одяг після прогулянки відправляємо до пральної машинки або зберігаємо у герметичних пакетах (щоб кліщ не виповз і не почав жити в оселі).

☝Що робити у разі укусу кліщем, як надавати першу допомога можна дізнатися на 12-годинному тренінгу з першої допомоги від інструкторів й тренерів Червоного Хреста України, а також у наступних публікаціях.
Категорія : Різне


Залишити Коментар