Про невдачі краще промовчати: 5 причин, чому не варто бути відвертими

червня 12 / 2021


Про невдачі не варто розповідати направо-наліво. Це небезпечно для нашого майбутнього.

Спочатку людині хочеться розповісти про свою поразку, щоб їй поспівчували, якось підтримали.

Але співчуття змінюється жалістю, а жалість завжди пов’язана з часткою презирства. Розповідаючи емоційно і детально про свою невдачу, в очах оточуючих ви стаєте Невдахою, бідолахою, бідолаха… Ви втрачаєте повагу.

Крім того, невдачі вважалися «заразними»; невдах уникали і цуралися їх, щоб «лихо» не перейшло на нормальних людей. Спочатку вас пожаліють, а потім відійдуть подалі. І постараються не мати з вами справ.

Ваша невдача привертає злих людей. Вас обманули? Значить, вас можна обдурити і поживитися за наш рахунок. Вас принизили? Значить, ви беззахисні і не можете за себе постояти. Саме час напасти! Ви потрапили в аварію? Значить, ви втратили пильність, можна зі спини нанести удар. Ви стаєте ласою здобиччю для стерв’ятників і хижаків.

Люди схильні звинувачувати жертву. Це такий самозахист; якщо з кимось сталося погане, він сам в цьому винен. Він сам «притягнув» до себе невдачу. Він неправильно мислив, неправильно діяв, він несе покарання за свої проступки! Так що вас же ще й звинуватять у вашій невдачі. Так людям легше пережити ваші проблеми і зберегти ілюзію власної безпеки.

І, нарешті, ваш власний мозок засвоює «програму невдачі». Ви ж самі вголос розповідаєте про свою поразку, про свою проблему і біду. Створюються нейронні зв’язки, невдача закріплюється в мозку. Чим частіше і емоційніше ви розповідаєте про свої промахи або неприємності, тим сильніше «програма невдачі» засвоюється і запам’ятовується. Як вправа на тренуванні. І ймовірність нових невдач зростає.

Фараон Рамзес Другий зазнав нищівної поразки на війні з хетами. Його війська вщент розбили. Рамзес повернувся в Єгипет і наказав висікти на стелі напис: розповідь про свою перемогу. Щоб піддані думали – Рамзес переміг. Йому навіть присвоїли ім’я «Рамзес-Переможець». І через рік правитель зібрав військо, вирушив до хеттів і здобув перемогу. А якби він розповідав про свою невдачу, його б просто скинули вороги, зрозумівши, що він слабкий і беззахисний.

Обманювати не треба, звичайно. Але і занадто базікати про поразку теж не слід. Пройде час, ви наберетеся сил і отримаєте перемогу над обставинами. Тому що ви Переможець, а не Невдаха – про це слід пам’ятати!

Автор – Ганна Кір’янова
Категорія : Різне


Залишити Коментар