Увага! Тячівці бережіться кліщів

травня 21 / 2020
Увага! Тячівці бережіться кліщів
Хвороба Лайма – інфекційне захворювання, яке переносять кліщі. Ви можете заразитися, якщо вас укусить кліщ, який є носієм хвороби Лайма. Найчастіше люди, укушені кліщем, не хворіють. Однак все ж важливо звернутися до лікаря, особливо якщо ви не можете витягти кліща самостійно. Хвороба Лайма поширена в Європі, Азії та Північній Америці.
Що викликає хворобу Лайма?
Хворобу Лайма викликає бактерія. Кліщі є переносниками інфекції і можуть занести бактерії в організм людини або тварини.
Якщо вас укусив кліщ, вийміть його, як тільки помітите. Зазвичай, кліщ не встигає заразити людину хворобою Лайма, якщо його витягли протягом тридцяти шести годин після укусу.
Які симптоми?
Однією з ознак хвороби Лайма є червоний круглий висип, який поширюється навколо місця укусу кліща.Область почервоніння може бути дуже великою.
Часто виникають також симптоми, що нагадують грип. На ранній стадії хвороби Лайма людина може відчувати втому, головний біль, біль у м’язах і суглобах, також піднімається температура.
Симптоми можуть виникнути в будь-який час від трьох днів до місяця після укусу кліща. У деяких людей на ранній стадії хвороби Лайма взагалі не проявляються ніякі симптоми. Людина може навіть не пам’ятати, що її вкусив кліщ.
Якщо хворобу Лайма не лікувати, можуть розвинутися більш серйозні симптоми:
• Біль та набряк суглобів (як при артриті)
• Поколювання і оніміння в руках, ногах і спині
• Постійна втома
• Складнощі з концентрацією
• Погана пам’ять
• Слабкість або параліч лицьових м’язів
Як діагностується хвороба Лайма?
Лікар спочатку опитає вас, щоб з’ясувати симптоми, може також запитати вас, коли вас укусив кліщ. Може знадобитися аналіз крові – за наявністю в крові певних антитіл можна визначити хворобу Лайма.
Як вона лікується?
Основне лікування – це антибіотики. Зазвичай, тритижневого курсу антибіотиків досить, щоб вилікуватися.
Дуже важливо почати лікувати хворобу Лайма якомога раніше. Звертайтеся до лікаря, якщо вас укусив кліщ, особливо в тій місцевості, де зустрічається хвороба Лайма. Звертайте увагу на ранні симптоми, такі як круглий червоний висип або симптоми, схожі на грип.
Якщо не лікувати хворобу Лайма, вона може призвести до серйозних проблем зі шкірою, суглобами, нервовою системою і серцем. Ці наслідки можуть проявитися через тижні, місяці і навіть роки після укусу. Зазвичай, хвороба проходить при лікуванні антибіотиками, але в рідкісних випадках може залишитися до кінця життя.
Як запобігти хворобі Лайма?
Кращий спосіб – захищатися від кліщів. Закривайте якнайбільшу частину тіла одягом, коли перебуваєте на природі. Носіть капелюх, одяг з довгими рукавами, заправляйте штани в шкарпетки. Пам’ятайте, що кліщів легше помітити на світлому одязі.
Використовуйте спрей від кліщів. Ви можете наносити його як на шкіру, так і на одяг. Також обстежте своїх домашніх тварин на предмет кліщів. Собака або кішка не можуть заразити вас на хворобу Лайма, але можуть занести в будинок заражених кліщів, які, в свою чергу, можуть вкусити вас.
Т.ШОБЕЙ, ентомолог Тячівської районної філії ЗОЛЦ МОЗ України.
Категорія : Надзвичайне


Залишити Коментар