Поляки хочуть спростити отримання посвідки на проживання для українців

жовтня 20 / 2020
Поляки хочуть спростити отримання посвідки на проживання для українців

Рада міністрів Польщі всерйоз зайнявся законодавчим спрощенням процесу отримання посвідки на проживання (ВНЖ) для іноземців.

Йдеться про Карту побиту (karta pobytu). В першу чергу це торкнеться українців як найбільш численної категорії претендентів на ВНЖ в Польщі, повідомляє аналітичний центр компанії з міжнародного працевлаштування Gremi Personal.

Польський уряд вже опублікувало у своєму офіційному бюлетені проект закону про внесення змін до закону про іноземців та деякі інші акти (UD138).

Документ спрямований на спрощення отримання Карт побиту з метою роботи, що дозволить іноземцям швидше легалізуватися і приступити до роботи в Польщі. Зокрема, в законопроекті пропонується наступне:

відмовитися від необхідності надання договорів на оренду житла іноземцем;
спростити процедуру отримання нової Картки побиту при зміні роботодавця;
розширити перелік причин, за якими не потрібно вносити зміни в Карту побуту (наприклад, зараз при зміні посади навіть в рамках однієї компанії потрібно змінювати карту);
спростити процедуру отримання карти і дозволів на роботу для сезонних працівників.
"Зараз процедура отримання Карти побуту забюрократизована. Практично кожна зміна в роботі іноземця вимагає отримання нової. Бувають випадки, що через це людям доводиться чекати карту кілька років. У той же час навантаження на відомства у справах іноземців значно зросла через пандемію" , - говорить віце-президент компанії Кароліна Богдевіч.

За її словами, в першу хвилю коронавируса навесні польські відомства були закриті, зараз багато хто став йти на карантин після виявлення інфікованих серед чиновників.

"Після закінчення пандемії ми прогнозуємо значне збільшення потоку українців, охочих отримати Карту побуту і залишитися працювати в Польщі. Польський уряд узаконило перебування українців, які приїхали до Польщі по біометрії або робочій візі на весь період пандемії. Однак після її закінчення у іноземців буде всього 30 днів на легалізацію свого перебування ", - говорить вона.

Богдевіч також додає, що відповідно навантаження на відомства і час очікування Карт побуту може зрости.
Категорія : Світ


Залишити Коментар