Українці почали хворіти на новий штам коронавірусу. Які симптоми і чим він небезпечний?

лютого 02 / 2024
Українці почали хворіти на новий штам коронавірусу. Які симптоми і чим він небезпечний?

За даними МОЗ, у січні було виявлено дев’ять випадків нового субваріанта коронавірусу JN.1, який ще називають “Дженні”.

Новий штам наразі дістався п’ятьох областей: Сумської, Запорізької, Черкаської, Волинської та Рівненської.

Чого слід чекати від “Дженні”?

— Йдеться про черговий мутований різновид штаму “Омікрон”, — пояснює Наталія Іванченко-Тімко, генеральна директорка Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗУ. — Вперше його виявили торік у вересні в США. Відтоді JN.1 почав швидко поширюватись, тож дістався багатьох країн Європи й Азії, а тепер і України.

— Які симптоми захворювання? Наскільки небезпечний “Дженні”?

— У 34-річного пацієнта з Рівненщини, в якого виявили JN.1, були симптоми застуди, — каже Юлія Терентьєва, завідувачка відділу ДУ “Рівненський обласний центр контролю та профілактики хвороб МОЗ України”. — Субваріант “Дженні” небезпечний тим, що здатен обходити імунний захист. Захворіти можуть і ті, хто пройшов щеплення, але набутий імунітет знижує ризики розвитку ускладнень. Тому важливо щороку проводити бустеризацію.

● Н. Іванченко-Тімко:

— Зазвичай у хворих розвивається закладеність носа, відтак голос стає гугнявим. З’являється нежить, відчуття першіння у горлі, зрештою розвивається кашель. При тім температура тіла підвищується здебільшого до 37,5 градуса.

Наразі відомо, що перебіг хвороби середньо важкий. Серед недужих — особи від 27 до 73 років. Небезпека розвитку ускладнень передусім загрожує людям віком від 60 років, а також тим, хто має хронічні недуги. Тому при появі симптомів застуди слід звернутись до лікаря і, щоб не заражати інших, залишатися вдома. Ця порада стосується і дітей.

— До слова, в Україні вже почали переводити школярів на дистанційну форму навчання. Це через коронавірус?

● Ю. Терентьєва:

— Протягом останнього тижня січня показник захворюваності на ГРВІ перевищив епідпоріг на 34%. При тім українці слабують не лише на коронавірус, але й на грип (типу А і В), аденовірус, риновірус, метапневмовірус. До групи ризику належать і діти. І за умови, що в закладах освіти через ГРВІ відсутні понад 20% дітей, їм пропонують перейти на дистанційну форму навчання. Саме це нині й відбувається. Зокрема, у Рівненській області до таких дій вже вдались у шести школах.

Лариса Пецух, Експрес
Категорія : Україна


Залишити Коментар