Над оцифруванням документів у Державному архіві Закарпатської області працюють із серпня цього року

жовтня 10 / 2024
💪 Над оцифруванням документів у Державному архіві Закарпатської області працюють із серпня цього року. Відтоді фахівці зробили більш ніж 200 тисяч цифрових копій.

✅ Це стало можливим за підтримки Державної архівної служби України та корпорації FamilySearch International (США).

📍Заступник голови ОВА Олександр Пацкан зауважив, що всього кілька регіонів України розпочали такий проєкт з оцифрування. Для Закарпаття, яке зберігає чимало історичних та унікальних документів декількох держав, документів різними мовами, це вкрай важливо.

🤝 Керівництво краю та архіву продовжують спільно працювати над залученням коштів, щоб усі документи перевести в цифровий формат, придбати серверне обладнання й програмне забезпечення, яке спростить доступ до них усім охочим.

📜 Архівні документи в нашій області, а це понад півтора мільйона одиниць, зберігаються у двох приміщеннях – в Ужгороді та Берегові, тому оцифрування зараз залишається одним із пріоритетних завдань.

🔗 У межах співпраці з американськими партнерами з корпорації FamilySearch International Державний архів Закарпатської області отримав спеціальне обладнання для оцифрування – 4 сучасні сканери, зауважив його керівник Михайло Місюк.

👉 Він розповів, що закарпатські фахівці насамперед почали робити цифрові копії генеалогічних документів, які найчастіше запитують науковці та всі, хто хоче дослідити свій родовід. Надалі в планах – оцифрування архівних документів окружних судів, релігійних громад Закарпаття та інших.

Докладніше про це, перспективи розвитку архіву та посилення його міжнародної співпраці з установами інших країн дивіться у відеозаписі брифінгу ➡️ https://tinyurl.com/yzkx5p8c.

Нагадаємо, минулого року Україна посіла друге місце у світі за темпами оцифрування документів, виконавши понад 21 мільйон цифрових копій✊🇺🇦
Категорія : Суспільство


Залишити Коментар