На Закарпатті громадянам, які власним коштом встановили сонячні електростанції, планують надавати одноразову компенсацію

липня 12 / 2024
📍Масовані обстріли енергетичної інфраструктури, а особливо об’єктів генерації за останній період, спричинили доволі складну ситуацію в українській енергетиці. Зокрема, це ускладнило регулювання балансу електричної енергії, розповів на брифінгу генеральний директор ПрАТ «Закарпаттяобленерго» Олександр Білак.

За його словами, у зв’язку з такою ситуацією у країні збільшують можливості імпорту електроенергії, триває відновлення пошкоджених об’єктів. Також на процесі балансування позначаються планові ремонтні роботи, які тривають в енергетичній сфері в межах підготовки до опалювального сезону.

💬 «Балансувати електричну енергію вдається шляхом застосування погодинних графіків вимкнень електроенергії та зниження навантаження на енергосистему в пікові години», – прокоментував генеральний директор ПрАТ «Закарпаттяобленерго».

За його словами, аварійні вимкнення протягом останнього періоду в області не застосовували. Однак у спекотні дні, коли навантаження на енергосистему стрімко зростає, відключення можуть бути більш тривалими.

☝️Загалом ситуація в енергетичній сфері контрольована, проте вимушені вимкнення електроенергії негативно вливають і на промислових, і на побутових споживачів. Саме тому велику увагу приділяють підтримці громадян та бізнесу.

✅ Закарпаття ж зараз запроваджує комплексну програму децентралізованої генерації, розповів директор департаменту економічного та регіонального розвитку ОВА Тарас Триндяк. Передбачається, що до неї увійдуть проєкти з розвитку вітро- та гідрогенерації, встановлення сонячних електростанцій на підприємствах і в домогосподарствах, газопоршневих станцій тощо.

Тарас Триндяк зауважив, що не менш важливо стимулювати підприємців і громадян використовувати альтернативні джерела енергії. З цією метою на державному та регіональному рівнях діє низка програм підтримки.

🔹Зокрема, на купівлю та встановлення електрогенераційних установок бізнес у межах розширеної програми «Доступні кредити 5-7-9» може отримати кредити до 150 млн грн терміном на 10 років. Процентна ставка – від 5 до 9%. Є окреме рішення й для підприємств, вартість проєктів власної генерації яких перевищує 150 млн грн. Щоб отримати пільгове кредитування, потрібно звертатися до банків-партнерів державної програми «Доступні кредити 5-7-9».

📌 Населення зможе отримати безвідсоткові кредити до 480 тисяч грн терміном на 10 років на встановлення сонячних або вітрових електростанцій. Ця програма в Україні стартує з 20 липня.

💪 На Закарпатті вже другий рік діє регіональна програма «Energy Help», за якою бізнес отримує часткове відшкодування вартості придбаних альтернативних джерел енергії (генераторів, зарядних станцій, сонячних електростанцій, інверторів тощо). З моменту запуску ініціативи підприємцям компенсували понад 26 млн грн. Сума відшкодування не може перевищувати 300 тис. грн, а подати заявку для участі в програмі можна на порталі «Допомога Закарпаття».

🖇️ Тарас Триндяк додав, що зараз обговорюють можливість розширити регіональну програму «Власний дім», щоб громадяни отримували кредити на встановлення сонячних станцій. Попередньо термін кредитування становитиме до 5 років під 7% річних.

✔️ Також на Закарпатті громадянам, які власним коштом встановили сонячні електростанції, планують надавати одноразову компенсацію з обласного бюджету в розмірі 20 тис. грн.

Більше дивіться у відеозаписі брифінгу ➡️ http://surl.li/bqfobk.
Категорія : Суспільство


Залишити Коментар