Постачальником «останньої надії» визначено державне підприємство "Укрінтеренерго"

грудня 14 / 2020

В Закарпатській ОДА повідомляють про те, що Кабінет Міністрів України прийняв розпорядження № 1520-р від 02.12.2020 "Про внесення змін до розпорядження Кабінету Міністрів України від 12 грудня 2018 р. № 1023" та продовжив строк дії постачальника "останньої надії".

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 12 грудня 2018 р. № 1023-р постачальником "останньої надії" визначено державне підприємство зовнішньоекономічної діяльності “Укрінтеренерго” .

Територія здійснення діяльності ДПЗД «Укрінтеренерго» як постачальника «останньої надії» – територія України, крім території, на якій органи державної влади тимчасово не здійснюють або здійснюють не в повному обсязі свої повноваження.

Постачання електричної енергії постачальником «останньої надії» здійснюється виключно у таких випадках:

- банкрутства, ліквідації попереднього електропостачальника;

- завершення строку дії ліцензії, зупинення або анулювання ліцензії з постачання електричної енергії споживачам попереднього електропостачальника;

- невиконання або неналежного виконання електропостачальником Правил ринку, Правил ринку НДН та ВДР, що унеможливило постачання електричної енергії споживачам;

- необрання споживачем електропостачальника, зокрема після розірвання (припинення) договору з попереднім електропостачальником;

- в інших випадках, передбачених Правилами роздрібного ринку електричної енергії, затверджених постановою НКРЕКП від 14.03.2018 № 312.

Постачальник «останньої надії» здійснює постачання електричної енергії виключно на підставі договору про постачання електричної енергії постачальником «останньої надії» (пункт 1.2.9 Правил роздрібного ринку електричної енергії).

На роздрібному ринку не допускається споживання (використання) електричної енергії споживачем без укладення відповідно до Правил роздрібного ринку електричної енергії договору з електропостачальником та інших договорів, передбачених цими Правилами (пункт 1.2.15 Правил роздрібного ринку електричної енергії).

Договір постачання електричної енергії між постачальником «останньої надії» і споживачем вважається укладеним з початку фактичного постачання електричної енергії такому споживачу.

Оплачений Споживачем рахунок за електричну енергію, наданий Постачальником, є прийняттям (акцептуванням) умов Договору з боку Споживача. Якщо споживач не акцептує договір з Постачальником, електроживлення його об’єкта (об’єктів) має бути припинено оператором системи за зверненням постачальника «останньої надії». (пункт 6.2.6 Правил роздрібного ринку електричної енергії).

Постачання електричної енергії постачальником «останньої надії» здійснюється на строк, який не може перевищувати 90 календарних днів.

Після завершення граничного строку постачання електричної енергії (90 календарних днів) та у випадку неукладення споживачем договору з постачальником електричної енергії, постачання електричної енергії такому споживачу припиняється (абзац 3 пункт 3.4.4, підпункт 1 пункту 5.4.1, підпункт 3 пункту 5.4.2, пункт 6.2.7 Правил роздрібного ринку електричної енергії).

Ціна, за якою здійснюється постачання електричної енергії споживачам постачальником «останньої надії», розраховується відповідно до Порядку формування ціни, за якою здійснюється постачання електричної енергії споживачам постачальником «останньої надії», затвердженим постановою НКРЕКП від 05.10.2018 № 1179.

Ціна на електричну енергію, за якою здійснюється постачання електроенергії споживачам постачальником «останньої надії» є вищою за ціни звичайних електропостачальників (детальна інформація про ціни постачальника «останньої надії» наведена в розділі “Ціни, за якими здійснюється постачання електроенергії споживачам постачальником останньої надії”).

Враховуючи вищенаведене, здійснення закупівель товарів, робіт і послуг, у тому числі електричної енергії, споживачами, які є замовниками згідно з положеннями Закону про закупівлі, має здійснюватися за основною процедурою закупівлі – відкритими торгами.

З метою уникнення понаднормових фінансових втрат, пов’язаних із закупівлею електроенергії за цінами постачальника «останньої надії», споживачі повинні вжити відповідні заходи щодо забезпечення своєчасного проведення відповідних тендерних процедур.
Категорія : Анонси


Залишити Коментар