Війна з матерями–"одиначками": Приходять додому з перевірками, опитують сусідів, шукають чоловічі речі

травня 09 / 2021
Війна з матерями–"одиначками": Приходять додому з перевірками, опитують сусідів, шукають чоловічі речі
Мамам-одиначкам загрожує покарання, якщо в будинку застукали чоловіка. Соцпрацівники приходять до них додому з перевірками, опитують сусідів.
Мешканка села Заремля Баранівського району Житомирської області була визнана винною в тому, що незаконно оформила, як мати-одиначка, матеріальну допомогу на дитину.
«При оформленні документів Яна М. вказала, що з батьком дитини не проживає, він не допомагає. Але за фактом з’ясувалося, що вони проживають разом з 2014 року, пов’язані спільним побутом, ведуть господарство і виховують спільну дитину. В результаті обвинувачена завдала збитків державі на 8,5 тис. грн», – встановило слідство.
Жінка зізналася, що пішла на такий крок через гроші, яких катастрофічно не вистачає. Її засудили до штрафу – трохи більше 2 тис. грн і одного року ув’язнення з випробувальним терміном.
Згідно з даними реєстру судових рішень, лише з початку року було кілька десятків подібних вироків. Зараз розслідуються ще близько сотні таких справ. Слідчі отримують доступ до особових справ та документів молодих мам через суди. В Закарпатті таких випадків найбільше, відкриті кримінальні виробництва також в Сумській, Житомирській, Черкаській, Чернігівській, Донецькій областях. Всі випадки подібні – проживали з батьками, при оформленні документів вказуючи, що не знають, де ті перебувають.
Покарання суди призначають різні - деякі відбуваються штрафами, але більшість – умовними термінами на 1 рік. Правда, найчастіше в залі суду мами підпадають під амністію.
Одинокі молоді мами кажуть, що допомога надається не всім, а тільки малозабезпеченим.
«Потрібно зібрати купу документів: виписку з реєстру РАГСу, що у шлюбі не перебуваєш, а дитина була зареєстрована без батька, хто прописаний. Далі кожні півроку все це збирати по новій і вистоювати черги. До слова, коли я оформляла допомогу, то в соцзабезі попередили, що можуть прийти з перевіркою. Вистачило мене тільки на один раз, далі порахувала, що витрачений час того не вартий. Але я бачила мам, які живуть з батьками дітей, судячи по речах, не бідують, ходять з дорогими телефонами, а допомога як одинаки отримують, ще й субсидії оформляють», – розповіла мешканка Вінниці Анастасія.
До мами-одиночці з Києва Анастасії приходили з перевіркою – чи є вдома чоловік.
«Спочатку попросили показати дитячі речі, коляску, ліжечко. Дивилися, чи немає вдома чоловічих речей. Але про те, хто живе в квартирі, ще з’ясовують у двірників і листонош. Вони про всіх все знають, хто з ким і де живе», – каже Анастасія.
Категорія : Суспільство


Залишити Коментар