Народне свято 27 січня: що заборонено робити, щоб не накликати біду

січня 26 / 2024

Народне свято 27 січня відоме під назвами Златоустів день, Златоустів вогонь, Нінін день.

Яке сьогодні свято 27 січня / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com
Яке сьогодні свято 27 січня / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com
Православна церква України 27 січня за новим стилем вшановує пам'ять візантійського святителя і проповідника Іоанна Златоуста. За старим стилем 27 січня вшановували пам'ять преподобної Ніни, покровительки Грузії.

У народне свято 27 січня було прийнято розпалювати вогонь так, щоб зайнялися відразу всі дрова в печі, і весь день топити дім. Такий вогонь називали златоустовим. Для нього заготовляли окремі тріски і дрова. Біля печі збиралися всією сім'єю, ділилися плітками і загадували загадки.

Святому Іоанну Златоусту молилися про позбавлення від зубного болю, а також про допомогу в навчанні і краще засвоєння знань. Свято 27 січня вважається вдалим для будь-якого навчання. Все вивчене надовго запам'ятається. Також дата успішна для лікування будь-яких зубних хвороб.

ВІДЕО ДНЯ
Play Video
За старим стилем в цей день відзначається Нінін день. Свята Ніна вважається покровителькою і захисницею домашньої худоби. Про це народне свято є приказка: "На святу Ніну порадуй худобину". 27 січня наші предки вшановували домашню худобу, давали ласощі, мили їх і прибирали хлів, міняли солому в підстилці. Образити тварину в цей день вважається великим гріхом.

До тварин 27 січня зверталися тільки ласкавими словами - не кричали і не підвищували голос. Люди вірили, що якщо бути ласкавим з живністю, то свята Ніна благословить турботливого господаря.

За прикметами, коров'яче молоко в цей день має цілющі властивості і приносить удвічі більше користі, ніж зазвичай. Тому в цей день обов'язково варто випити молока, особливо якщо воно свіже.

27 січня - знак Зодіаку
Народжена 27 січня людина за знаком Зодіаку - Водолій. Іменинники цього дня за характером творчі та активні, не можуть всидіти на місці. Вони люблять все оригінальне і незвичайне. Мають багато різних захоплень і часто змінюють спосіб життя, але в коханні вони однолюби. Народжені 27 січня люди пропонують багато ідей, але рідко доводять розпочате до кінця.

27 січня свято Україна / фото УНІАН
27 січня свято Україна / фото УНІАН
Що не можна робити 27 січня
Категорично заборонено ображати тварин, бити і кричати на них, грубо ставитися, не догодовувати. Собак і котів не можна виганяти на вулицю, якщо їм ніде ночувати.

Не варто забивати домашню худобу і птицю, а також продавати домашнє м'ясо.

У цей день не можна заздрити іншим людям. В іншому випадку на вас перейдуть проблеми і хвороби людини, якій ви заздрите.

Не варто приймати подарунки від незнайомців і малознайомих людей. У таких випадках варто дати людині символічну суму.

Не можна пити спиртне в цей день - підвищується ризик розвитку алкоголізму в майбутньому.

Прикмети погоди 27 січня
Існують такі прикмети про погоду в цей день:

Скло запітніли - до потепління.
За ніч намело великі замети снігу - до хорошого врожаю влітку.
Хмари пливуть проти вітру - до сильного снігопаду.
Якщо день сонячний, але морозний, то весна цього року буде ранньою, але холодною.
Вночі навколо місяця з'явився туман - скоро погода зіпсується.
Якщо півні співають раніше, ніж зазвичай, то варто чекати потепління.
Гілки покриті інеєм - до хорошого врожаю зернових культур.
Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.
Категорія : Релігія


Залишити Коментар