Яке сьогодні свято відзначають віряни, заборони дня і в кого іменини

січня 24 / 2024

24 січня за новим церковним календарем - новоюліанським - згадують преподобну Ксенію. Про традиції дня, його прикмети і заборони, а також що відзначають у православній церкві 24 січня за старим стилем - розповідаємо в матеріалі.
24 січня 2024 року - яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем
24 січня (6 лютого за старим стилем) - день пам'яті преподобної Ксенії Міласької, благодійниці, утішительки і наставниці.

Преподобна Ксенія жила в V столітті й була єдиною дочкою знатного римського сенатора. В юності, щоб не виходити заміж, вона разом із двома служницями таємно втекла з рідного дому. У дорозі вона зустріла настоятеля обителі святого апостола Андрія і попросилася разом із ним у місто Мілас. Там Ксенія купила землю, побудувала храм святого Стефана і заснувала жіночий монастир. Незабаром єпископ Міласа, Павло, висвятив Ксенію в диякониси.




Свята Ксенія допомагала всім: для бідних була благодійницею, для скорботних - утішницею, для грішних - наставницею. При цьому сама свята вважала себе гіршою і грішнішою за всіх. У день смерті святої Ксенії в небі над монастирем з'явилося знамення у вигляді світлого вінця з хрестом, що сяяв посеред нього. Воно супроводжувало тіло святої до самого поховання.

Свято 24 січня за старим стилем - день пам'яті преподобного Феодосія Великого. Раніше ми розповідали, що можна і не можна робити на церковне свято 11 січня.

Про що говорять прикмети на 24 січня

У народі кажуть, яка погода цього дня - така й весна:

сонце гріє - весна буде ранньою і теплою;
хуртовина почалася - до пізньої весни;
день видався теплий - навесні буде багато дощів.
У народному календарі 24 січня - свято Ксенія-напівхлібниця, оскільки зазвичай до середини зими запаси були витрачені наполовину. Цього дня був цікавий народний звичай вгадувати ціну на хліб: брали хліб і зважували один і той самий буханець увечері та вранці - якщо вага не змінилася, то і ціна не зміниться.

Що не можна робити 24 січня
Є кілька заборон цього дня - що сьогодні не можна робити:

злитися, лаятися і ображати інших;
відмовляти в допомозі;
шити, в'язати, стригти нігті, волосся.
За народними повір'ями не слід міняти постіль, а також братися за важку роботу і починати нові справи - мовляв, користі не буде.

Що можна робити 24 січня
Свята Ксенія - покровителька всіх жінок з її ім'ям і помічниця для інших. До неї звертаються з молитвами в хворобах, просять про щасливе сімейне життя і під час вагітності. Вважається, що в день Ксенії потрібно зробити якийсь добрий вчинок: допомогти тому, хто потребує, провідати хворих або літніх людей, дати добру пораду - повернеться сторицею.

24 січня - іменини сьогодні
Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Ксенія, Герасим, Іван, Микола, Павло, Тимофій.

Раніше ми публікували повний православний календар на січень 2024 зі святами на кожен день за новим стилем.
Категорія : Релігія


Залишити Коментар