Народне свято 8 листопада: помоліться за військових і побудьте з сім'єю

листопада 08 / 2023

Народне свято 8 листопада відоме під назвами Собор архистратига Михаїла, Михайлів день, Дмитрів день.


Православна церква 8 листопада за новим стилем вшановує пам'ять архангелів Михаїла, Гавриїла, Рафаїла, Уриїла і Селіфаїла. За старим стилем церква в цей день шанувала грецького святого і великомученика Дмитра Солунського.

У Собор архистратига Михаїла наші предки славили воїнів. Архангел Михаїл вважається найбільш грізним ангелом небесного війська, захисником справедливості і стражником добра. Ці якості відносяться і до українських захисників, тому в свято 8 листопада можна прочитати молитву за воїнів Україна. Архангел почує слова молитви і захистить військових на полі бою.

Також в Михайлів день окрім благословення військових також моляться про захист від злодіїв і природних лих, про хоробрість в подоланні життєвих труднощів, допомоги несправедливо засудженим, лікування недуг.


У це народне свято зазвичай наступала невелика відлига. Дороги покривалися непрохідним брудом, в якому грузли вози. Тому Собор архангела Михаїла здавна вважається невдалим для будь-яких поїздок і подорожей.

Цей день вважається дуже вдалим для сімейних справ, спільного проведення часу з рідними, примирення з близькими. Наші предки в цю дату запрошували гостей або самі ходили в гості.

За старим стилем 8 листопада відзначався Дмитрів день. У це свято люди ходили на кладовища і прибиралися на могилах рідних, а потім увечері поминали покійних близьких за столом.

8 листопада - знак Зодіаку
Народжена 8 листопада людина за знаком Зодіаку - Скорпіон. За характером іменинники цього дня енергійні і азартні. Вони люблять загадки і пригоди. Побут і повсякденність їх пригнічують. Їм подобається виділятися з натовпу. Оточуючі часто не розуміють таких людей.

Що не можна робити 8 листопада
У цей день категорично заборонено обманювати інших людей, займатися шахрайством, неякісно виконувати свою роботу, шкодити і пакостити.

Не можна в цей день мити голову, інакше розум змиєте.

Не варто вирушати в далеку подорож в цей день. Якщо поїздку відкласти неможливо, то перед дорогою бажано помолитися архангелу Михаїлу.

Не можна скаржитися на свою долю в цей день, інакше настануть ще важчі часи.

Прикмети погоди 8 листопада
Існують такі прикмети про погоду в цей день:

Ранковий туман віщує відлигу.
Комарі, мухи і павуки досі не пропали - в листопаді ще будуть теплі дні.
Якщо вранці видно іній на деревах і траві, то зима буде сніжною.
Якщо до цього дня лід жодного разу не покрив річки і озера, то зима буде пізньою.
Кішка закриває лапами морду - скоро похолодає.
Якщо випав перший сніг, то через 40 днів настане справжня зима.
Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.
Категорія : Релігія


Залишити Коментар