Яке сьогодні свято відзначають віряни, що не можна робити і в кого іменини

листопада 27 / 2023

27 листопада за новим церковним календарем згадують преподобного Романа Антіохійського і відзначають день пам'яті чудотворної ікони Божої Матері "Знамення" - однієї з найшанованіших у православ'ї. У народному календарі - Романів день. Про традиції свята, заборони, народні прикмети та кого вшановують 27 листопада за старим стилем - розповідаємо в матеріалі.

27 листопада 2023 року - яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем
Про що говорять прикмети на 27 листопада
Що не можна робити 27 листопада
Що можна робити 27 листопада
27 листопада - іменини сьогодні
27 листопада 2023 року - яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем
27 листопада (10 грудня за старим стилем) - день пам'яті преподобного Романа Антіохійського і чудотворної ікони Божої Матері "Знамення".

Роман Антіохійський народився в Кілікійському місті Росс, а потім переїхав до Антіохії. Тут він прийняв чернецтво і вирішив усе своє життя присвятити Богу. Відомо, що жив Роман у маленькому приміщенні, вогонь ніколи не запалював, харчувався хлібом із сіллю та водою. Також ще з юного віку він перестав стригти волосся, тому до кінця життя воно обвивало його тулуб. Носив Роман сорочку-власяницю та вериги.


Прославився святий тим, що володів даром чудотворення, зцілював від важких хвороб і врятував від смерті багатьох людей.

***

Чудотворний образ ікони Божої матері "Знамення" був створений у другій чверті XII століття. У XVI столітті її оновили, і від первісного стародавнього живопису залишилися лише деталі: фрагменти мафорію і сукні Богородиці та медальйона навколо образу немовляти Ісуса. Свою назву - "Знамення" - ікона отримала після чудесного знамення від Новгородської ікони, що сталося 1170 року. На той час війська князя Андрія Боголюбського взяли в облогу Великий Новгород. Коли в людей не залишалося надії на порятунок, архієпископ Новгородський почув голос Діви Марії - вона веліла винести ікону "Знамення" з церкви й обійти з нею кріпосну стіну. У цей момент одна зі стріл влучила в ікону, і з Її очей полилися сльози. Воїни, які взяли місто в облогу, стали кидати зброю і в паніці тікати. Після цього випадку почали відзначати річницю дива від ікони.

На іконі "Знамення" зображено Божу Матір під час читання молитви: її руки підняті вгору, а на грудях - Немовля.

Свято 27 листопада за старим стилем - день пам'яті святого Пилипа, одного з 12 апостолів Ісуса Христа. Раніше ми розповідали, що можна і не можна робити на церковне свято 14 листопада.

Про що говорять прикмети на 27 листопада
Прикмети на 27 листопада / pixabay.com
Прикмети на 27 листопада / pixabay.com
За прикметами дня судили, яким буде врожай наступного року та погода найближчим часом:

якщо вранці іній - буде гарний урожай вівса;
день теплий видався - наступний рік виявиться неврожайним, а літо - дощовим;
сніг пішов - травень буде непогожим;
ворони розкричалися - чекай відлиги.
У народному календарі 27 листопада - свято Романів день. Вважалося, що якщо в цей час стати обличчям до вітру, всі негаразди підуть разом із ним.

Що не можна робити 27 листопада
У цей день є низка заборон. Що сьогодні не можна робити:

лихословити, сваритися;
пліткувати;
відмовляти в допомозі;
користуватися гострими і колючими предметами;
шити і в'язати.
За народними прикметами цього дня не слід також запрошувати в дім хворих і жебраків - щоб не накликати на себе біди. Шити і в'язати заборонялося, бо вважалося, що можна "зашити" тепло, і почнуться люті морози.

Що можна робити 27 листопада
Іконі Божої Матері "Знамення" моляться в різних життєвих ситуаціях - просять про мир, порятунок від воєн, захист від недоброзичливців, ворогів, стихійних лих, пожеж, зміцнення сім'ї. Також святий образ допомагає боротися з важкими хронічними хворобами і дарує зцілення.

За народними прикметами цього дня добре зробити прибирання - вважається, що з винесеним сміттям можна позбутися неприємностей і проблем.

Тим, хто дотримується посту, цього дня дозволяється гаряча їжа без олії. Раніше ми публікували детальний календар харчування на Різдвяний піст по днях.

27 листопада - іменини сьогодні
Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Василь, Яків, Іван, Микола, Всеволод, Роман, Борис, Гавриїл, Федір, Сергій.
Категорія : Релігія


Залишити Коментар