Церковне свято 24 листопада: у чому допомагає заступниця та як привернути заміжжя

листопада 24 / 2023

Яке сьогодні свято відзначають віряни, що не можна робити і в кого іменини.


24 листопада за новим церковним календарем згадують святу Катерину Олександрійську. У народному календарі - Катеринин день. Про його традиції, заборони, народні прикмети та кого вшановують цього дня за старим стилем - розповідаємо в матеріалі.

24 листопада 2023 року - яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем
Про що говорять прикмети на 24 листопада
Що не можна робити 24 листопада
Що можна робити 24 листопада
24 листопада - іменини сьогодні
24 листопада 2023 року - яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем
24 листопада (7 грудня за старим стилем) - день пам'яті святої Катерини, Олександрійської мучениці.

Катерина жила в IV столітті й була родом із багатої сім'ї правителя Олександрії Єгипетської. Дівчина мала рідкісну красу і розум, здобула гарну освіту, і юнаки з найіменитіших родин шукали її руки. Проте Катерина оголосила, що вийде заміж лише за того, хто перевершить її в знатності, багатстві, мудрості та красі.


Якось дівчина зустріла старця, і він повідав їй, що свого нареченого вона знайде за допомогою ікони Богоматері. Катерина прийняла хрещення і довго молилася перед іконою. Одного разу їй наснилася Богоматір з Немовлям на руках - Воно простягнуло їй перстень, а прокинувшись, дівчина і справді виявила на руці каблучку. У цей час в Олександрію прибув імператор Максимін на язичницьке свято. Були влаштовані жертвопринесення, зокрема й людські. Катерина пішла до імператора - просити його відмовитися від цього. Максимін був вражений красою дівчини і спробував її повернути в язичництво. Але натомість Катерина своєю проповіддю навернула в християнство 50 найрозумніших мужів імперії - за це їх потім спалили. Саму ж святу кинули до в'язниці, а згодом повели на страту. Але в цей момент з'явився Ангел і розтрощив знаряддя тортур. Імператриця Августа і царедворець Порфирій із 200 воїнами тієї самої миті увірували в Христа, за що були страчені. Загинула разом із ними і красуня Катерина.

Свято 24 листопада за старим стилем - день пам'яті преподобного Феодора Студита. Раніше ми розповідали, що можна і не можна робити на церковне свято 11 листопада.

Про що говорять прикмети на 24 листопада


За прикметами дня судять, якою буде погода взимку:

дощ або мокрий сніг - до грудня ще потеплішає;
погода тепла - такою і зима буде;
вночі на небі багато зірок - наступного року буде багато грибів.
У народному календарі 24 листопада - свято Катеринин день, Катерина Санниця. Зазвичай до цього дня випадав сніг й за старих часів уже можна було їздити на санях, а дітлахи каталися на санчатах. Також цього дня заведено пити чай із сушеними ягодами - вважається, що тоді літом багато ягід вродить.

Що не можна робити 24 листопада
У свято є низка заборон. Що сьогодні не можна робити:

лаятися, сваритися;
веселитися, шуміти, пиячити;
відмовляти в допомозі;
займатися важкою роботою, пранням і прибиранням.
За народними прикметами цього дня не варто підмітати підлогу, щоб не вимести з дому удачу, а також засиджуватися в гостях допізна.

Що можна робити 24 листопада
Добре піти до церкви та помолитися святій. Катерина вважається покровителькою шлюбу, наречених, вагітних жінок і допомагає під час пологів. Заступниці також моляться про хорошого чоловіка і хорошу дружину, міцний шлюб, просять поради, як залагодити розлади в сім'ї та допомогти у вихованні дітей. За старих часів, щоб зберегти рід, у Катеринин день наші предки запалювали три свічки біля ікони святої мучениці.

Дівчата в ніч на свято ворожать про заміжжя - потрібно відламати сучок від яблуні і покласти його під подушку, попросивши у святої показати уві сні судженого. Відоме також ворожіння на гілочці вишні: зранку треба зрізати гілочку вишні та поставити її у воду в домі. Якщо до свята Меланки (31 грудня за новим стилем) вишня зацвіте - це безперечно добрий знак, невдовзі дівчина вийде заміж, навпаки - якщо гілочка засохне.

Тим, хто дотримується посту, цього дня належить сухоїдіння. Раніше ми публікували детальний календар харчування на Різдвяний піст по днях.

24 листопада - іменини сьогодні
Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Катерина, Євген, Михайло, Олексій, Григорій, Порфирій, Марк, Митрофан, Олександр, Іван.
Категорія : Релігія


Залишити Коментар