Угорці Закарпаття не задоволені змінами до закону про національні громади України

серпня 13 / 2023

Закарпатська угорська культурна асоціація (KMKSZ) та Угорська демократична асоціація України (UMDSZ) у спільній заяві розкритикували пропозицію внести зміни до закону про національні громади України, громадське обговорення якого відбулося останніми днями.

У спільній заяві двох найважливіших угорських організацій із захисту інтересів в Україні йдеться, що «відповідно до рекомендацій Венеціанської комісії та Комітету експертів Ради Європи щодо Європейської хартії регіональних мов або мов меншин, вони підтримують суттєві зміни Закону про національні меншини (громади) в Україні, спрямованих на розширення прав прагнень меншин». Однак вони не вважають це правильним пропозиції щодо внесення змін надійшли лише безпосередньо перед засіданням, «що унеможливлює проведення поглибленого правового аналізу, а також розробку та направлення пропозицій щодо внесення змін по суті».

У спільній заяві наголошується, що угорські організації сформулювали низку «конструктивних» пропозицій у період до парламентських дебатів щодо нового закону про меншини, але «жодна з них не була включена до поправки».


"Більшість законопроектів про внесення змін до закону містить суто декларативні текстові доповнення", - йдеться у повідомленні, згідно з яким вони також допускають "довільне тлумачення". У разі прийняття поправки зі статті 1 закону може бути виключено один із важливих критеріїв визначення національних меншин, а саме те, що їхні представники «традиційно проживають на території України в межах її міжнародно визнаних державних кордонів». У результаті всі громадяни України, які не є етнічними українцями (або представниками корінних народів), будуть зараховані до категорії національних меншин, - йдеться в повідомленні KMKSZ і UMDSZ, надісланому в МТС.

На думку авторитетних організацій захисту інтересів закарпатських угорців, «деякі частини проекту є дискримінаційними, а також порушують основні права людини», тому рекомендують їх доопрацювати або виключити.

«Загалом пропозиція про внесення змін не відновлює повного обсягу прав меншин, гарантованих Конституцією України, і більше того, вона не суттєво слугує відновленню раніше існуючих прав меншин», – підсумовується у спільній заяві KMKSZ. та UMDSZ.

8 серпня профільний комітет Верховної Ради України з питань національних меншин провів громадське обговорення поправок до закону, які через два дні оприлюднили на офіційному сайті Верховної Ради.
Законопроект про національні громади України Верховна Рада ухвалила 13 грудня 2022 року.

Повідомляє - atv.hu.
Категорія : Політика


Залишити Коментар