Закарпатська угорська культурна асоціація (KMKSZ) привітала рішення Ради Європи та Венеціанської комісії

червня 15 / 2023

Закарпатська угорська культурна асоціація (KMKSZ) у своїй заяві в середу привітала те, що орган експертів з конституційного права Ради Європи зі штаб-квартирою в Страсбурзі, Венеціанська комісія, вивчила український закон про меншини в світлі європейських і міжнародних директив щодо захисту меншин, незважаючи на той факт, що українська влада не вимагала цього попереднього контролю норми.
У своїй резолюції, опублікованій у вівторок, орган ЄС пояснив, що в Україні всі люди, які належать до національних меншин, мають право вільно та безперешкодно користуватися рідною мовою, приватно та публічно, усно та письмово. Щодо закону про меншини комісія констатувала, що, незважаючи на позитивні сторони, він не відповідає міжнародним зобов’язанням України та європейським очікуванням щодо захисту меншин.

«У документі вказується, що з точки зору забезпечення прав меншин важливо забезпечити належний рівень освіти та мовних прав, але виправлення, яких раніше вимагав комітет, у цій сфері не були зроблені», — йдеться в повідомленні KMKSZ. заяву надіслано до МТС.

Організація захисту інтересів Закарпатської Угорщини також позитивно оцінила той факт, що український парламент відтермінував на рік повне впровадження статті 7 Закону про освіту згідно з висновком Венеціанської комісії. Він також звернув увагу на те, що це означає лише відтермінування вирішення проблеми, і що для її задовільного врегулювання необхідні подальші зміни до законодавства про меншини, перш за все, повне виконання рекомендацій Венеціанська комісія.

Повідомляє - magyarhirlap.hu
Категорія : Суспільство


Залишити Коментар