Новини по нашому 553 Переглядів 1 Рейтинг

Проведено наукові експедиції у Долину нарцисів

травня 24 / 2023
Проведено наукові експедиції у Долину нарцисів🌿

На сьогоднішній день Долина нарцисів потерпає від низки екологічних проблем, які пов’язані з колишнім господарюванням, оскільки даються взнаки зміни у гідрологічному режимі внаслідок проведення на початку 70-х років минулого століття осушувальних робіт та вирубка лісів на всій території водозбірного басейну. Результатом є відчутні негативні зміни у видовому складі рослинних угруповань урочища: зменшується участь у складі травостою кількість рідкісних вологолюбних видів. Інтенсивне заростання чагарниками витісняє популяції багатьох видів лучних рослин.

Для стабілізації екологічної ситуації у Долині нарцисів науковці ботанічної лабораторії та лабораторії екологічного моніторингу періодично виконують низку наукових та природоохоронних заходів:
✅опис рослинності на облікових ділянках для виявлення змін видового складу і структури рослинного покриву у зоні дії шлюзу біля свердловин, які встановлені для спостереження за динамікою рівня ґрунтових вод;
✅влаштування на водотоках тимчасової дії перепадів-загат із вербових гілок і оглеєного ґрунту для підняття рівня ґрунтових вод;
✅утримання у належному стані свердловин для спостереження за динамікою рівня грунтових вод;
✅влаштування гідрорегуляційних шлюзів на головних меліоративних каналах;
✅опис рослинного покриву та спостереження за динамікою нарцису вузьколистого на ділянках, на яких зафіксовано пожежі;
✅облік рослинності на пробних площах, на яких проводилося і не проводилося сінокосіння;
✅картування місцезростань нарцису вузьколистого та півників сибірських;
✅облік представників родини Орхідних;
✅фіксація розповсюдження інвазивних видів рослин;
✅контроль за чисельністю гігрофітів.

Проведення вищенаведених заходів є запорукою належного функціонування даного водно-болотного комплексу та подальшого його збереження для майбутніх поколінь.

Вже другий рік поспіль до реалізації вищенаведених заходів приєднується команда ГО Дунайсько-Карпатська Програма на чолі з Богданом Процем та волонтери.

Слідкуйте за нашою сторінкою попереду багато цікавого.🤗
Категорія : Новини по нашому


Залишити Коментар