У "Долині нарцисів" проводять роботи що до збереження природніх цінностей

листопада 20 / 2022
Ми продовжуємо працювати разом із Карпатський біосферний заповідник // Carpathian Biosphere Reserve задля збереження природних цінностей у “Долині нарцисів”.

Головним завданням наших заходів є “заводнення” “Долини нарцисів” з метою збереження її від впливу наслідків кліматичних змін.

Цього разу учасники нашої команди, спільно із науковими та технічними працівниками КБЗ в рамках проєкту “Врятуй Долину нарцисів” за підтримки EOCA European Outdoor Conservation Association та ORTOVOX.

💧 підвели воду із каналу через дорогу до найбільш “впізнаваної” туристичної ділянки Долини нарцисів.

💧 на старому меліоративному каналі спорудили експериментальну загату, що максимально схожа за своєю конструкцією на природну загату бобрів, із гілок та глини.

Раніше впродовж цього року в рамках проєкту “Врятуй долину нарцисів”
💧встановили 2 гідротехнічні споруди, для підтримання рівня грунтових вод на вологих луках та збереження середовища існування нарциса вузьколистого та інших рідкісних видів рослин і тварин.

Ці роботи покликані затримати у повноводний період якомога більше води, щоб підтримати луки із нарцисом вузьколистим у посушливий період. Це допоможе відновити водний режим найбільш цінних ділянок Долини.

Ми також:
🌿підтримали заходи мульчування 20 га території, на яких розрослися осоки та підріст деревних та кущових видів (особливо складні ділянки для викошування).
🌿закупили 2 кущорізи Stihl для скошування чагарників та молодих дерев. Силами працівників КБЗ проведено викошування таких ділянок на загальній площі 3 га.

❗️ Затримана вода стимулювала зелений покрив у “Долині нарцисів” під час літніх спек та потребу викошування трави місцевим населенням для худоби, оскільки інші ділянки були повністю сухими. Загалом було викошено понад 70 га території, що стимулювало відновлення оселищ.

Минулого року “Дунайсько-Карпатська Програма”, спільно із Карпатським біосферним заповідником за підтримки EOCA та ORTOVOX розпочали роботу над проєктом “Врятувати Долину нарцисів”.

Ефективність системи гідротехнічних споруд вже можна було оцінити під час аномальної спеки цього літа на Закарпатті. Тоді поблизу Долини нарцисів пересохло навіть русло річки Хустець. Натомість канал на самій Долині, де були встановлені гідротехнічні споруди (дамби), утримував воду. Загалом в долині впродовж 12 років спорудили 8 гідротехнічних споруд. Потреба є значно більшою.

Величезна кількість природоохоронних територій України нині знищені - внаслідок бойових дій чи окупації. Сьогодні ми не можемо вплинути на збереження цих територій. Але ми можемо і повинні з подвійною силою працювати задля збереження тих цінних ділянок, які знаходяться у відносній безпеці.

В рамках проєкту заплановано продовжувати будівництво гідроспоруд, підтримати випасання та залучити волонтерів.
Ми дякуємо захисникам і захисницям України. Завдяки Вам ми маємо можливість працювати задля збереження природної спадщини в незалежній вільній Україні.

Bohdan Prots
Петро Папарига
Карпатський біосферний заповідник // Carpathian Biosphere Reserve
Категорія : Суспільство


Залишити Коментар