Науковці провели комплексне наукове обстеження Долини нарцисів

вересня 02 / 2022

У серпні науковці заповідника провели польові обстеження лучних і лучно-болотних комплексів у ПНДВ «Долина нарцисів ім. професора Василя Комендаря» – одному з унікальних природних перлин Закарпаття. Дане заповідне урочище у 2019 році включено до переліку водно-болотних угідь міжнародного значення Рамсарської конвенції.
Однією з найбільших екологічних проблем Долини нарцисів є зміна гідрологічного режиму. Тому, в першу чергу, проведено спостереження:
💧 за руслами водотоків;
💧 заболоченими старицями;
💧 перезволоженими місцями.
У цьому році в літній період на Закарпатті спостерігається аномальна спека та посуха🌞🌡. При обстеженнях відмічено, що майже всі водотоки, стариці, заболочені місця заповідного урочища висохли. Зокрема, русло річки Хустець, що протікає через територію Долини нарцисів. Вода зберігається тільки у штучних дерев’яних загатах, які були влаштовані у попередні роки на меліоративному каналі для підняття ґрунтових і поверхневих вод.
Відсутність вологи у водних та болотних біотопах призвела до зникнення особин деяких рідкісних водних і болотних видів рослин, що внесені до національних та міжнародних червоних списків: пухирника звичайного, плавушника болотного, рдесника плаваючого та їжачої голівка прямої та знинувшої.
❗️ На сьогоднішній день головною проблемою Долини нарцисів є зменешення площ сінокосіння та масове заростання масиву деревно-чагарниковою рослинністю.
❗️ Проведення сінокосіння та викорчовування підросту дерев і кущів є надзвичайно важливим природоохоронним заходом. Якщо у попередні роки заповідник змушений був шукати кошти для викошування бодай найбільш цінних територій, то цього року місцеві мешканці масово звертаються за дозволами для скошування сіна. Про хід сінокосіння в Долині нарцисів ми вас інформували.
❗️ Значною проблемою є інвазія чужорідних видів рослин, зокрема: амброзії, рейнаутрії сахалінської, робінії-акації.
Науковцями обстежено значну площу лучних біотопів. 🎋В натурі виділено ділянки площею 30 га, які мають низьку кормову цінність і такі, що активно заростають підростом 🌱деревних і чагарникових видів. На даних ділянках за фінансової підтримки ГО “Дунайсько-Карпатської Програми” та ORTOVOX в рамках програми “Врятуй Долину нарцисів” буде проведено природоохоронні заходи. Також, вказані організації допоможуть у влаштуванні гідроспоруд, прокладанні труби через дорогу для додаткового зволоження унікальних лучно-болотних комплексів.
Обстежено також ділянки, які відведені під випас буйвола карпатського. 🐃
Тому проведення вищенаведених активних природоохоронних заходів Карпатським біосферним заповідником є надзвичайно важливим, дозволяє регулювати сукцесійні процеси і забезпечує збереження 💚 унікальних лучних екосистем 🎋Долини нарцисів.

Категорія : Суспільство


Залишити Коментар