Новини по нашому 2 102 Переглядів 0 Рейтинг

Мешканці Рахівщини борються із «нечистою силою»

травня 23 / 2023

Уже декілька років поспіль городи селян Рахівщини заповнені ненаситними шкідниками – руді слимаки. Ці шкідники або як місцеві на Рахівщині і прозвали “нечиста сила” поїдають городину і завдають людям великої шкоди


Щороку ці породисті паразити з Іспанії у садах й на городах збільшуються і збільшуються. Відповідно й урожаю все меншає і меншає.

Люди збирають шкідників цілими відрами. Вночі ці істоти занадто активні, тому місцеві й прозвали її “нечистою силою”. Вони збираються до купи й зжирають все на своїй дорозі. Також повзають по будинках та окнах господарів тож хазяйок щоранку чекає сюрприз з різними візерунками на склі.

Пані Тамар розповідає що у всіх кругом є ця нечисть, а у мене немає, і поділилась секретом.

– Багато хто що робить і сіль і пиво і гірчиця у них йде в хід, та це все не допомагає. Позбавитися рудих слимаків можна, якщо обприскати їх нашатирним спиртом. Варто розводити 100 – 150 грамів цього спирту на 10 літрів води. Коли цей розчин потрапляє на шкідників, вони гинуть. І ось я все поливаю цим розчином і так я їх звелася – додала Тамара.

Іспанський слимак швидко розмножується. Один слимак може відкласти до 500 яєць. Відкладають яйця в дуже захищених місцях, під рослинністю, під купами сміття, або в ґрунті на глибині до 10 см. Тож бажано поливати з лійки цим розчином всюди і майже щодня.

Шкодять вони грядкам майже будь-яких рослин — капусти, салатів, помідорів, огірків, суниці, буряків, картоплі, чорнобривців, та інші. Тож якщо вони у вас є, то вам одразу це стане помітно.

Цікава загадка, питання кого багато цікавить: Звідки цей шкідник потрапив до нас?

Ми трохи дослідили це питання з відкритих джерел та на жаль точно визначити це неможливо, адже розселення таких малорухомих тварин відбувається завдяки діяльності людини, випадково та непомітно. З розсадою, овочами та іншою сільськогосподарською продукцією ці тваринки подорожують світом, завдяки людині долаючи сотні і тисячі кілометрів. А якщо новий клімат стає для них прийнятним, до того ж без природних ворогів, вони на новій території можуть стати злісними шкідниками. Ймовірно батьківщиною рудого слимака була Португалія, північ Іспанії або Франція, далі він був завезений в інші країни Європи, в Польщу, а згодом і в Україну. Цей вид зараз вважається найгіршим шкідником серед слимаків в Європі.
Категорія : Новини по нашому


Залишити Коментар