Бідований труд: на Закарпатті не вродила "фінансова" ягода

серпня 31 / 2024

Останнім часом регіон потерпає від спеки й відсутності опадів. У деяких районах, за словани населення, дощів не було майже пять місяців. Потерпає городина, сади, висихають водойми.

Цього липня закарпатці відчули мабуть найспекотнішу температуру за останні роки. У населених пунктах спостерігалось до майже 50 градусів цельсія. Така погодна позначилась не лише на городині й садовині, а й здоровї людей, що непритоимніли просто на вулицях, у громадському транспорті.

Не зважаючи на спеку, багато місцевих родин з початком сезону чорниці - яфини, а згодом - чуфез, поспішали до гірських полонин, щоб заробити "- копійку". На "чорному золоті" заробляли цьогоріч від 100 гривень за літр ягоди. Їх продавали на ринках Ужгорода, Мукачева, Хуста. Несли яфини до місцевих базарів із Перечинщини та Березнянщини. Підзаробити на ягодах на базарах в людей була краща нагода, як вони відзначали, бо ж у пунктах прийому за літр платили мізерну суму - 35-40 гривень.

На ринку літр ягоди оцінювали врази вище - в ціну входила дорога, плата за машину (100 гривень з людини до полонини) та важкість збору яфин (в палючому сонці та в дощ). Покупці ж відзначали, що дорого й не кожен охоче брав за таку дорожнечу гірську вітамінку. Із ягодами, а їх до базарів несли до 45 кілограмів, жінки вистоювали на ринку від ранку й до вечора.

В кінці липня на полонинах дозріла брусниця - чуфеза, як її називають ще закарпатці. Її вартість цьогоріч обходилась врази дешевше за літр, аніж вартість яфини. На ринку Ужгорода за літр ягоди брусниці просили від 60 гривень. Збирачі відзначали, що на відміну від чорниці, яка вродила досить багато цього сезону, врожай брусниці був надто скупим. В останні період ця ягода узагалі дає слабший врожай у порівнянні із сезонами, що були в минуліроки.

Ще у 2020-му році "чуфезу" чесали (збирали) міхами. Зокрема, такий багатий врожай гірської ягоди моджна було бачити на одній з найбілишх полонин у Карпатах - Полонині Руній. Цього року брусниця не вродила на вершині у бажаній кількості, водночас люди намагаються "начесати" бодай щось із того, що мають нагоду знайти. Людей багато на полонинах, окрім ягід збирають ще один цінний ресурс, що дозволяє підзаробити - ісландський мох. Водночас, екологи б'ють на сполох через такий заробіток, бо ж ця рослина є рідкісною
Категорія : Економика


Залишити Коментар