На Рахівщині у горах починають дозрівати яфини

червня 28 / 2022

На Рахівщині для місцевих жителів збір яфин вже багато років чи не єдиний заробіток, часто доволі непоганий.Цьогоріч місцеві жителі також з нетерпінням чекають на сезон збирання ягід.


Яфини почали дозрівати.Вже можна вибірково збирати, правда руками. Наші діти вже збирають та продають, попри дорогу. За літрову банку просять 150 гривень – розповів пан Андрій.

Сезон приймання яфин ще не настав. Але кажуть що з 1 липня вже будуть над цим обдумувати – додав Андрій.

Місцевий житель Валентин розповідає: – навіть не знаю як буде цього року. Адже багато полонин які межують з Румунією відвідувати заборонено. На цих полонинах вдавалося нам найбільше збирати ягід.

Дійсно війна внесла корективи в життя навіть на території, де не проводяться активні бойові дії.

Нагадаємо про обмеження на відвідування окремих турмаршрутів в українсько-румунському прикордонні, щодо яких Закарпатською ОВА введено заборону на період дії правового режиму воєнного стану.

Зокрема такі маршрути як:

«Із села Ділового до гори Піп-ІванМарамороський», на території Трибушанського природоохоронного науково-дослідного відділення;
«До водоспаду Ялинський», на території Трибушанського природоохоронного науково-дослідного відділення;
«До мінерального джерела в урочищі Головач», на території Марамороського природоохоронного науково-дослідного відділення.
Такі зміни прийнято на виконання розпорядження Закарпатської обласної військової адміністрації від 27.05.2022р. № 215 про введення в дію рішення ради оборони області від 27.05.2022 № 30 «Про невідкладні заходи для забезпечення оборони України, захисту безпеки населення та інтересів держави», та з метою забезпечення надійної охорони території установи.

Всі інші шляхи можна сміливо відвідувати, Та збирати ягоди – Яфини.

Зараз на Рахівщині живуть багато переселенців і напевно хто ще не пробували яфини, то знайте ви багато чого втратили. Ця ягідка шанувалася в народі з давніх часів, її недарма називали молодильної і широко використовували в рецептах народної медицини. Сьогодні інтерес до чорниці відроджується завдяки безлічі корисних властивостей, про які ми трохи вам розповімо. Але не будемо забувати і про шкоду, яку може принести ця ягода. Тому розглянемо обидва аспекти чорниці: користь і шкода.

Чорниця починає дозрівати в середині літа, в липні. Кожна ягідка покрита восковим нальотом і має синюватий відлив. Її невисокі кущики зустрічаються в лісах і в болотистій місцевості. У культурі ця дикунка не приживається, так що на дачній ділянці її не зустрінеш. Ось і доводиться бродити в пошуках чорниці по болотах і лісах.

Склад чорниці, здавалося б, нічим особливим не дивує: 84% води, 12,5% вуглеводів, решта 3,5% припадають на білки, жири, клітковину і мінерали. Зате вітамінний і елементний склад вище всяких похвал. І при цьому радує низька калорійність: 57 ккал в 100 гр чорниці.

Вітамін С, таніни і флавоноїди ефективні при погіршенні зору, коньюктівіта, зниженою адаптації до темряви, відшаруванні сітківки. Відвар з чорниці застосовується при лікуванні запальних процесів горла і порожнини рота, шлункових розладів, хронічного ревматизму, екзем і опіків, анемії. Чорниця — сильний природний антиоксидант, який впливаючи на клітинному рівні, посилює регенераційні процеси в організмі. Природно, антиоксиданти присутні і в багатьох інших плодах і ягодах, от тільки їх кількість в яблуках або червоному винограді набагато менше, ніж у нашій чудо-ягоді. Тому чорницю застосовують для загального омолодження організму, активізації діяльності мозку і профілактики онкологічних захворювань.

Корисні листя чорниці

Цікаво, що листя чорниці, як і ягоди, дуже корисні при захворюваннях нирок, а діабетикам знизять рівень глюкози в крові. З листя чорниці заварюють чай, який тонізує і підвищує імунітет при вірусних інфекціях, допомагає при головних болях, а також тривалому докучливому кашлі. Листя чорниці незамінне при дерматологічних захворюваннях і запаленнях суглобів.


Чорниця може заподіяти шкоду

Чорниця може нашкодити організму людини. Тим, хто страждає на сечокам’яну хворобу або панкреатитом, чорниця протипоказана, адже до її складу входить щавлева кислота. У деяких людей можлива харчова алергія на деякі компоненти ягід. Нарешті, можна вживати тільки чорницю з екологічно чистій місцевості, оскільки вона здатна накопичувати в собі багато шкідливих речовини, особливо радіоактивні. У цьому випадку цілющі властивості будуть зведені нанівець, а корисний продукт стане отруйним. Так що, якщо ви не збирали чорниці самі, то майте справу лише з перевіреними продавцями.

Кілька порад щодо вживання чорниці

–Влітку вживати слід свіжі ягоди, тоді організм отримає максимум корисного, що є в чорниці;

– Ягода зберігає більшість корисних властивостей в сушеному вигляді;

– Дієтична цінність чорниці незаперечна, свіжі ягоди легко засвоюються і збагачують організм вітамінами і мінералами;

–Кращий час для збору листя чорниці пора цвітіння;

– Чорницю збирають вручну вранці або ввечері. Так як шкірка у ягід дуже ніжна, намагаються її не пересипати з однієї тари в іншу;

–Вибираючи товар на ринку, звертають увагу на наступне: однорідний темний колір, наявність сизого нальоту, ягідки сухі і досить великі;

– Корисні властивості зберігаються повністю лише у свіжих ягодах, на 2 місці сік-фреш, на третьому — чорниця, що перетерта з цукром
Категорія : Суспільство


Залишити Коментар