Лохина та чорниця: Користь і калорійність ягід

серпня 02 / 2020
Лохина та чорниця: Користь і калорійність ягід

Лохину і чорницю часто плутають, бо вони схожі на вигляд, проте ми розкажемо вам, у чому їхня кардинальна
Лохина і чорниця: Калорійність
Чорниця
На фото зверху – чорниця. Ця ягода росте на невисокому листопадному чагарнику сімейства Вересових. Плоди чорниці невеликі, круглі і з сизим нальотом.

Ягоди майже не пахнуть, проте мають ніжний аромат. Всередині – м'якоть з кісточками, яка має кисло-солодкий смак.

Калорійність чорниці – 44 ккал. Вона містить 1.1 грамів білків, 0.4 грами жирів та 7.6 грамів вуглеводів з розрахунку на 100 грамів.

Завдяки калорійності, чорницю радять включати в раціон дітей, літніх людей і тих, хто сидить на дієті. Також цю ягоду активно використовують у медицині.

Чорниця – дуже вибаглива ягода, росте у хвойних лісах, у болотяних місцях і приносить врожай не кожного року. Збирають її лише вручну.

Лохина – це невисокий чагарник сімейства Вересових. Ця ягода теж ніби вкрита сизим нальотом. Лохина має солодку м'якоть із нотками свіжості.

лохина

Кущі цієї ягоди витривалі й можуть родити до 100 років. Лохина полюбляє помірний та холодний клімат, тому росте у Північній півкулі.

Калорійність ягоди – 35 калорій на 100 грамів. Білків – 1 грам, жирів – 0, а вуглеводів – 8.2 грами.

Завдяки такій калорійності лохину можна вживати тим, хто на дієті. Особливо цінними ці ягоди є для кулінарів-кондитерів, які прикрашають ними свої витвори.

Коли обираєте лохину, зверніть увагу на те, аби нальот був присутній на всіх ягодах рівномірно. Це запорука того, що ягоди будуть зберігатися не менше 3-4 днів у холодильнику. Ягоди, які позбавлені нальоту, швидко псуються. Саме через цей факт лохину збирають лише у рукавичках.

В чому різниця лохини та чорниці
лохина

Якщо не можете відрізнити чорниці від лохини і постійно плутаєте ці ягоди, ми допоможемо навчитися їх розрізняти. У тому, що іноді між цими ягодами виникає плутанина, нічого дивного нема. Адже обидві – близькі родички з сімейства Вересових. До того ж чорниця та лохина навіть трохи схожі на смак. Молоді кущі складно відрізнити, а ось більш дорослі – з легкістю. Чорниця має зелені пагони, що стеляться землею, а лохина – коричневі здеревілі. Чорниця росте поштучно, окремими ягодами, а лохина – гронами, як виноград. Інколи її називають північним виноградом.

Чорниця любить сосновий ліс, а лохина більш лояльна до будь-якої місцевості, головне, щоб ґрунт був кислим, а клімат помірно-холодним.

І чорниця, і лохина вкриті сизим нальотом. Проте лохина має блакитний колір, а чорниця, як нескладно здогадатися з назви, чорний.

Чорниця завжди менша за розміром, частіше за все дрібна, а лохина має чималий розмір.

Найпростіший спосіб розрізнити ягоди – це розчавити їх. Сік чорниці фіолетовий і забарвлює усе навкруги, а сік лохини має світлий колір і не в'їдається, залишаючись прозорим. До речі, саме соком чорниці роблять печатки на м'ясі.

Користь та шкода лохини і чорниці
чорниця на руці
Лохина популярна серед людства не тільки завдяки смаку

Користь лохини
Ця ягода багата на антиоксиданти, найвідоміший з яких вітамін С. Ягоди лохини сприяють підвищенню еластичності судин, що особливо важливо для людей, які страждають через високий рівень холестерину.

Лохина багата на антоціани – сполуки, що допомагають у боротьбі з раковими пухлинами.

Марганець, який містить ця ягода, особливо корисний для людей, хворих на цукровий діабет. Також вживання цієї ягоди паралельно з лікуванням гарно знижує цукор.

Лохина завдяки невеликій калорійності та малому вмісту цукру підходить для тих, хто сидить на дієті. Вона прискорює метаболізм. Також цю ягоду можна вживати при розладах травлення.

Шкідливі властивості лохини
Застереження при вживанні лохини також є. Обережними потрібно бути тим, у кого підвищена кислотність, і особам, які мають алергію.

Чорниця вражає своїм хімічним складом та користю.Читаючи про багатства чорниці, розумієш, чому її активно використовують у фармакології та у медицині.

Користь чорниці
Чорниця містить такі корисні речовини як бета-каротин, вітаміни групи В, А, С, РР, а також макро- і мікроелементи: калій, марганець, залізо, хром, фосфор. Ця чорна ягода, як і лохина, багата на антоціани, отже, запобігає утворенню злоякісних пухлин. Також наявні у ягоді речовини змушують наші судини розширюватися, що важливо для тих, хто страждає на гіпертонію.

Поліфеноли у чорниці впливають на зниження рівнів ліпідів в організмі. Завдяки низькому глікемічному рівню, чорницю радять вживати на найжорсткіших дієтах. Також вчені довели, що ті, хто вживають цю ягоду постійно, знижують ризик захворіти на цукровий діабет другого типу.

Хворим на діабет також корисно їсти ці ягоди, бо вони сприяють зниженню рівню цукру.

Попри те, що вже багато років чорниці вважають панацеєю від проблем із зором, особливо, що стосується зниження зору, це лише міф. Проте вчені довели, що вживання чорниці сприяє поліпшенню кровопостачання сітківки ока, що також є дуже важливою функцією.

Якщо сталися проблеми із травленням і турбує діарея, то ягоди та заварене листя чорниці зможе зупинити цей недуг.

Шкода чорники
Чорниця може стати причиною алергії. Тому її потрібно обережно вживати тим, хто знаходиться у групі ризику щодо алергій: вагітним жінкам, літнім людям, жінкам, що годують груддю та немовлятам. Варто обмежитися вживанням декількох ягід і почекати на реакцію.

Чорниця протипоказана особам із сечокам'яною хворобою та тим людям, які страждають від запорів.

Категорія : Суспільство


Залишити Коментар