На Закарпатті злетіли ціни на фрукти

вересня 04 / 2023


Цьогоріч сезон ягід істотно бив по кишенях пересічних покупців.

Сезон ягід 2023-го року дався взнаки. Цьогоріч ціни на ряд популярних смаколиків можна було порівнювати із вартістю золотих злитків. Чого лиш вартувала іспанська черешня, яких лише мемів не настворювали у мережі Фейсбук щодо занадто рекордної вартості ягоди. Нагадаємо, на початку сезону, кілограм черешні з Іспанії, яку продавали практично у всіх торгових точках держави, можна було купити від 1000 гривень і більше.

Та якщо і пізніше черешня пішла на спад і у продажі на місцевих базарах почали торгувати уже й вітчизняним смаколиком, здивувала ціною малина. Її вартість була навіть вищою за іспанську черешню.

Здорожчала цього літа й суниця. На місцевих закарпатських базарах її продавали від 400 гривень за літр. Основну карпатську ягоду — чорницю (яфину) цього року можна було придбати також дорожче аніж торік - 130 гривень за літр. Такими були ціни на ринках Ужгорода, Мукачева, Хуста, Перечинщини тощо.

Дорогими були й кавуни на початку сезону на ринках держави. Не із дешевих вони були й на Закарпатті. Найперше баштанні у магазинах коштували майже півтисячі за одну ягоду. Це були, переважно, привозні кавуни — із Туреччини, Азербайджану тощо. Утім пізніше, на ринках області уже з'явились і вітчизняні баштанні. На Закарпатті на місцевих ринках торгували смугастими цьогоріч з Берегівщини й Виноградівщини.

Місцева ягода користувалась чималим попитом. Насамперед в магазинах баштанними торгували від 35 гривень за кілограм, дещо пізніше ціни узагалі пішли на спад. На базарах улюблену смугасту ягоду уже можна було купити від 8-9 гривень за кілограм.

Також останнім часом продовжують падати ціни на сливу сорту "угорка" (місцева назва "бистриця"). До слова на ринках Ужгорода й Перечинщини зараз її можна придбати від 18 гривень за кілограм. Та що стосується інших ягід цього сезону, зокрема, нектарину та сливи сорту "ренклод" (місцевою назвою "ренглота") - ціни і досі високі - 100 гривень за кілограм. Наразі таким є ціни на сливу цього сорту та нектарини на ринку в Перечині. Та хоч "ренглота" і значно більша від сливи "угорки", відзначають продавці ягід, беруть в основному найбільше ту, що дешевша. Відзначмо, слива сорту "угорка" одна з улюблених закарпатцями. З неї традиційно щороку ґаздині варять смачний та густий леквар. Процес варіння доволі складний. Вариться довго, утім робота — варта зусиль.

Відзначмо, цього літа у місті над Латорицею для українських військових варили цей унікальний десерт під назвою "Леквар Перемоги". У ході заходу зібрали понад 41 тисячу гривень для потреб захисників.
Категорія : Економика


Залишити Коментар