Скільки коштує молода картопля на Закарпатті

травня 05 / 2024
На ринках нашого краю кипить торгівля свіжою зелениною, продукцією не тільки привезеною з країн із теплішим кліматом. Але вже й плодами рук самих закарпатців. Більшість овочів є тепличними, але тішить те, що саме місцевими. Наші аграрії попри не завжди сприятливі погодні умови зуміли забезпечити область молодою капустою, цибулею, редискою, огірками, помідорами, кропом, а також картоплею.


Тож які ціни саме на «другий хліб»? Чи дорожчою є картопля порівняно з минулою весною? Це і з’ясовував «Карпатський об’єктив».

Розмір має значення!

На овочевому ринку в Хусті у будень яблуку ніде впасти. Людей багато, купують досить активно. Багато хто вже йде до автомобіля з великими сумками. Хтось же тільки вивчає вартість продуктів і вирішує, що і в кого придбати. Продавці ж нахвалюють свою продукцію, запевняючи, що вона свіжа і смачна. А збувають тут городину не тільки мешканці довколишніх сіл, але й чимало виробників із Виноградівщини (зараз – Берегівщина) та Іршавщини (наразі – Хустщина).

Молоду картоплю цієї весни почали продавати нещодавно… Буквально декілька тижнів тому і коштує вона недешево…

«Я відпочинку не маю цілий рік. У мене теплиці, тож треба гнути спину цілими днями… Вирощуємо там з родиною практично все… Навіть взимку, аби ще на початку весни щось земля дала. Крім того, обігрів та полив обходяться недешево. Добрива теж із року в рік дорожчають. І не говорю навіть про посадковий матеріал, який нікому з неба теж не паде. Розумію, що багато кого не влаштовує ціна, що прибутки в людей зараз мізерні, але й мені треба покрити видатки. Тож віддавати за безцінь продукцію не можу», – наголошує «Карпатському об’єктиву» пані Ірина з Виноградівщини.


Біля неї літня жінка теж нарікає, що покупці більш охоче купують стару картоплю, ніж нову.

«Розумію, що різниця в ціні доволі велика, але свіжі вітаміни у минулі роки брали активніше. Сама я пенсіонерка, тож усвідомлюю, що часи скрутні. Проте не всі живуть бідно. Дехто на таких машинах їздить, що іншим і не сняться. Але поставити себе на моє місце ніхто не хоче. Я теж немолода, мені також потрібно з чогось жити», – запевняє вона.

А ціни на молоду картоплю в цьому сезоні стартують від 60 гривень за найдрібнішу. Трохи більшу за розміром можна купити за 65-70 гривень. Цікаво, що торік «другий хліб» був дешевшим. Невелику картоплю продавали у перші дні травня по 50 гривень, а велику по 60 гривень за кілограм. Що цікаво, закордонну продукцію у супермаркетах можна придбати дешевше. Скажімо, єгипетську збувають по 34 гривні, а нещодавно іспанську можна було придбати навіть по 32.

Загалом, молода картопля, на думку аналітиків, у цьому році на відсотків 40 дорожча, ніж торік. Але в той же час вони прогнозують стрімке зниження цін уже незабаром, адже урожай продовжують збирати все нові й нові аграрії і пропозиція скоро почне перевищувати попит.

Що ж стосується минулорічних запасів, то їх розпродають у нашому краї чи не найдорожче в Україні. Якщо в інших областях ціна кілограма продукту варіюється в межах 8-10 гривень, то в нашій області вона складає 18-25 гривень за кілограм. Чому така цінова політика – незрозуміло, адже регіон є як теплим, так і на сьогодні найбільш безпечним для вирощування сільськогогосподарської продукції…


Що готують закарпатки з молодої картоплі

На Закарпатті існує безліч рецептів приготування молодої картоплі, але більшість господинь її все ж тушкують.

«Я підсмажую цибулю, часник, додаю спеції, потім висипаю в каструлю порізану картоплю і трохи води. Коли закипить, кидаю туди ж лавровий лист, зелень часнику, петрушки та підсолюю. Виходить дуже смачно», – зізнається хустянка Юлія Фегер.

«Відварюю очищену картоплю, зливаю воду, перемішую з маслом та дрібно нарізаним кропом. Моя родина так найбільше любить, особливо діти», – стверджує інша краяна Вікторія Сабов.

Навіть найменшим картоплинам наші ґаздині вміють знайти смачне застосування.

«Якщо картопелька дуже дрібненька, просто добре промиваю її і викладаю на деко, присипавши сіллю, перцем та паприкою. Її й чистити не потрібно, а виходить така смакота, що наїстися не можна», – зізнається Інна Поган.

Як безпечно вживати продукти

Молода картопля хоч і має чудові смакові якості, але може бути й небезпечною для здоров’я через високий вміст нітратів. Як правило, отруєння фіксуються дуже рідко, але все ж бувають. Тож як себе убезпечити від несподіваних неприємних сюрпризів?

«Серйозно непокоїтися не раджу, бо набагато швидше можна отруїтися грибами, ніж картоплею, – каже «Карпатському об’єктиву» лікарка з Хуста Мар’яна Росоха. – У державних санітарних правилах чітко прописані всі допустимі норми і вказано, що вміст циперметрину не повинен перевищувати 0,02 мг/кг. Але насправді при перевірках виявляється, що там його значно менше 0,01 мг/кг. Крім того, цей продукт, як полуницю, не вживають у сирому вигляді, він піддається перед споживанням термічній обробці. До того ж, усі пестициди, що можуть становити ризик для здоров’я, знаходиться під шкіркою, а її, як правило, очищають… Тому хвилюватися сильно не варто. Перед тим, як чистити куплену на ринку продукцію, її варто замочити у підсоленій воді на 15-20 хвилин. Дуже добре, якщо це сіль ще й морська. Таким чином шкідливі речовини ще більше нейтралізуються. Та й чистити її буде значно легше і швидше».

У той же час медикиня рекомендує не їсти стару пророслу картоплю, бо небезпеку для здоров’я може становити саме вона.

«Якщо картопля сильно проросла і поморщилася, її краще викинути взагалі. У таких бульбах міститься вкрай небезпечна токсична речовина – соланін. У великих кількостях вона може викликати отруєння. Також якщо картоплина позеленіла, це свідчить про те, що в ній також є токсини і її споживання може викликати погіршення самочуття», – наголошує лікарка.

Крім того, за словами Мар’яни Росохи, є люди з непереносимістю пасльонових, яким від молодої картоплі краще відмовитися.

«У людей бувають алергічні реакції на певну групу продуктів. Тож якщо у вас дійсно алергія на пасльонові, краще від молодої картопельки відмовитися. Варто бути вкрай обережними діабетикам, вагітним та жінкам, які годують немовлят, а також не пригощати сумнівними продуктами малих дітей. Але загалом картопля є корисною, у ній багато вітаміну С, В1, В3, В6 та мінералів, таких як залізо, калій, фосфор та магній, містить фолат, пантотенову кислоту та рибофлавін. Вона запобігає процесам старіння та є профілактичним засобом від ряду захворювань», – наголошує медикиня.

І хоч зараз молода картопля ще досить дорога, скуштувати її хочеться багатьом… Невдовзі ж, коли вартість продукту стане нижчою, охочих буде ще більше. Але їсти її чи ні – вирішувати кожному особисто.

Марина АЛДОН
Категорія : Економика


Залишити Коментар