Скільки коштують на Закарпатті свіжі весняні вітаміни

травня 06 / 2023

РесурсFacebookTwitterEmailLinkedInWhatsAppTelegramSkypeViber
Закарпатці – люди неймовірно працьовиті. Якщо одні ще пораються на присадибних ділянках і висаджують картоплю та іншу городину, то інші – вже давно збирають урожай. Найбільш спритні в цьому питанні на Виноградівщині та Іршавщині. Там у селах є цілі тепличні райони, де цьогорічну капусту, редиску та цибулю почали збирати ще на початку квітня, навіть у березні. Наразі тамтешні господині продають уже й свіжу полуницю і багато іншої продукції, вирощеної своїми руками.


Тож скільки наразі на Закарпатті коштують свіжі весняні вітаміни? Це і з’ясовував «Карпатський об’єктив».

Полуничний рай

Шукати овочі та ягоди ми відправляємося на овочевий ринок Хуста. Саме там найбільше гуртовиків, які скуповують цьогорічний урожай прямо на місцях у фермерів-виробників. Є також продавчині безпосередньо з Виноградівського та Іршавського районів, які торгують на передринковій площі. Це логічно – бо логістика цьому тільки сприяє, дається взнаки передусім те, що везти товар не так далеко, як скажімо, до Ужгорода, тобто на транспортних витратах можна трохи заощадити, а ціни у обласному центрі та невеликому містечку практично все одно майже ідентичні. Крім того, у Хусті – також декілька ринків, у тому числі є великий продуктовий «базар», який знаходиться в легкодоступному місці – практично в центральній частині міста, де завжди людно, гамірно… тож збути овочі вдається швидко. Більшість продавців роз’їжджаються додому вже на обід, під вечір біля ринку порожньо… А протягом дня охочих придбати свіжі вітаміни завжди знаходиться достатньо.

Що ж… починаємо вивчати ціни, звісно ж, із найсмачнішого – із полуниці, яку реалізовують чи не на кожному кроці.

Дехто досі продає привозні ягоди із Польщі, як і взимку. Коштують вони в межах 100 гривень за кілограм. Але й вже й місцева закарпатська ароматна полуниця, яка трохи менша за розмірами, не така червона, але більш натуральна.


У однієї з продавчинь вона розкладена у спеціальні лотки – по 200, 300 грамів, пів кілограма. Але може, якщо потрібно, наважити і більше. Дрібненьку полуницю вона продає по 65 гривень, більшу – по 80. Знайомимося. Ольга Міллер із Виноградівщини, каже, що продає ягоди вже другий тиждень.

«У мене росте декілька сортів ягід. Це – ранні. За кілька тижнів уже будуть і більш пізні. Перші вродили ще перед Великоднем. Та тоді онуки їли їх самі, не продавала нічого. Зараз купують ягоди переважно матусі діткам. Беруть не більше кілограма. Я вирощую королеву ягід уже більше 30 років. У селі є більше 10 фермерів, які займаються полуницею. Пишаюся тим, що не використовую ніяких гербіцидів та пестицидів – тільки натуральні добрива. Тому маю постійних клієнтів, які роками беруть продукцію саме від мене. Серйозний полуничний сезон почнеться за 2-3 тижні. Весна у нас у цьому році, на жаль, досить холодна, тому ягоди дозрівають довше. Полуниці потрібне сонце і тепло, це – особлива ягода», – розповідає «Карпатському об’єктиву» жінка.


За її словами, найбільш солодкою ягодою, яка дає хороший врожай у наших умовах, є «санта».

«Цей вид полуниці є дуже популярним у Європі. Там про ці ягоди знають усі, навіть не спеціалісти. Перші кущі донька привезла з Угорщини. У нас кліматичні умови схожі, тож вони добре прижилися. Я дуже люблю ці ягоди за їхню ефективність та вишуканий смак. Крім того, усі люди просять саме солодку полуницю, але не всі сорти саме такі. Проте ця – ніби медова! Особливо, коли дозріванню сприяє сонячна погода. Маю й італійську «румбу», вона теж непогана, дуже рясна. На одному кущику є й до 10 і більше ягід. Можна навіть пів кілограма зібрати. Головне – правильно за ягодами доглядати, не шкодувати на це часу та сил. Рослини за турботу віддячують хорошою врожайністю!», – додає пані Ольга.

На думку закарпатки, у розпал сезону полуниця коштуватиме 35-40 гривень. Враховуючи подорожчання всього впродовж останнього часу, дешевше навряд чи вдасться купити смачні багаті на вітаміни ягоди.


Вимикання електроенергії вплинуло на ціну, кажуть продавці

Крім полуниці, на ринку багато й іншої свіжої продукції.

Найбільше купують цибулю, редиску та капусту. Коштує цибуля по 10-12 гривень за пучок, редиска -15-20, але якщо поторгуватися, то можна придбати й по 10-12 гривень, капуста – по 30-45 гривень за кілограм.

Але найбільше хочеться свіжих помідорів, бо привозні за зиму-початок весни добряче набридли.

Катерина Вовчок із Іршавщини каже, що вирощує продукцію у теплицях. Має вже й огірки.

«Вартість овочів досить висока, адже світло дороге. Крім того, на роботі позначилося й вимикання електроенергії… Ми з чоловіком, аби застрахуватися, купили генератори. А для того, щоб вони працювали, треба подбати ще й про бензин. Одним словом, витрати чималі. До того ж рослини потрібно поливати, підживлювати, удобрювати, обробляти від шкідників та різних захворювань. Укупі всі ці чинники і формують ціну. Але все одно вона не є захмарною, як на мене. Помідори, наприклад, продаю по 65 гривень. Огірки – трохи дорожче – по 90. Але це вже вартість впала. Раніше були по 120 гривень», – запевняє жінка.

Вивчаємо вартість іншої зеленини. Пучок кропу можна купити за 15 гривень. Молоді кабачки 40-45 гривень.

Є на ринку навіть свіжа картопля. На жаль, досить дорога, бо якщо стару можна придбати по 5-8 гривень за кілограм, то ціна нової трохи захмарна.

«У мене картопля привозна, але є й місцева. Ціна – практично однакова, – запевняє Наталія Симулик, молода продавчиня з Хуста. – Дрібненьку даю по 50 гривень за кілограм, велику – по 60. Хто хоче поласувати смачненьким – купує. Кого ж не влаштовує ціна, нехай зачекає, незабаром продукція буде дешевшати. Крім того, у багатьох краян, які посадили картоплю ще до Великодня, вона вже почала цвісти, тож до урожаю – не так уже й далеко».

Звісно, поласувати свіжими вітамінами хочеться всім, тим більше, що після зими та довгої холодної весни їх у всіх не вистачає. Утім по кишені такі покупки не кожному, бо пенсіонер із 2-3 тисяч гривень державних виплат «розщедритися» на цьогорічний урожай поки що не може… бо ціни справді досить високі.
Категорія : Економика


Залишити Коментар