В облдержадміністрації відбувся конструктивний діалог з приводу реалізації деревини через електронні аукціони

липня 31 / 2020
В облдержадміністрації відбувся конструктивний діалог з приводу реалізації деревини через електронні аукціони
У четвер, 30 липня, під керівництвом голови Закарпатської ОДА Олексія Петрова відбулась друга робоча нарада стосовно реалізації деревини.
Участь у нараді взяли заступник голови Віталій Цвігун, директор департаменту економічного розвитку і торгівлі ОДА Андрій Давидов, заступник начальника Закарпатського ОУЛМГ Василь Кий, директори держлісгоспів й спеціалісти управління, деревообробники та депутати Закарпатської обласної ради.
Голова ОДА Олексій Петров підняв питання пілотного проєкту щодо продажу необробленої деревини через електронні аукціони «Prozorro.Продажі». Він зазначив, що сьогоднішня нарада покликана почути всі сторони для розвитку лісових господарств та деревообробних підприємств, які є наповнювачами місцевих бюджетів. На цих підприємствах працюють сотні й тисячі людей та розвивають економіку й деревообробну промисловість Закарпаття.
Система «Prozorro.Продажі» – це ефективний і зручний інструмент оренди та продажу державних активів і ресурсів, мета якого - забезпечення прозорих та рівних можливостей доступу всіх учасників ринку до необробленої деревини та інших обмежених державних ресурсів. Наразі на теренах Закарпаття деревина реалізується частково через вищезазначену систему й через інші електронні аукціони.
Василь Кий розповів, яким саме чином формується цінова політика, лоти та коло промисловців, які купують деревину в державних лісогосподарських підприємствах.
Керівництво області заслухало й переробників, які незадоволені умовами, які обговорювалися на минулій нараді. Серед пропозицій деревообробників:
-купівля деревини через прямі договори, що заборонено постановою КМУ;
-зменшення відсоткової ставки при купівлі сировини через систему Prozorro;
-визначення стартової ціни, яка буде виставлена на продаж;
-напрацювання механізму щодо недопуску на аукціонні торги підприємств, які штучно здійснюють підняття цін на лісопродукцію, однак в подальшому не здійснюють її закупівлю й виконання аукціонних угод.
У свою чергу заступник голови ОДА Віталій Цвігун резюмував, що вкрай важливо забезпечити єдині прозорі правила, оптимальне технічне рішення та механізм продажу, який би відповідав як інтересам продавців (держлісгоспи), так і інтересам покупців.
Категорія : Економика


Залишити Коментар