На Закарпатті запустять пілотний проєкт з продажу деревини

липня 28 / 2020
21 липня, в Закарпатській ОДА під керівництвом заступника голови Віталія Цвігуна відбулась нарада з лісівниками. Серед запрошених - заступник начальника Закарпатського ОУЛМГ Василь Кий, директори держлісгоспів та спеціалісти управління.
 На Закарпатті запустять пілотний проєкт з продажу деревини

Під час робочої наради учасники обговорили питання продажу необробленої деревини переробникам через систему «Prozorro». Наразі лісівники Закарпаття виставляють на продаж деревину через систему Prozorro 25%, а ще 75% - через інші електронні аукціони.

Як поінформував заступник голови Закарпатської ОДА Віталій Цвігун, держлісгоспам області наразі рекомендується найактивніше використовувати електронні торгові сервіси (торгові майданчики, магазини, систему «Prozorro.Продажі») для реалізації залишків деревини на складах лісогосподарських підприємств. Продажі будуть оприлюднять рейтинг продажів по Україні, хто як продає ліс і хочеться, щоб закарпатці не пасли задніх, а були серед перших.

Віталій Борисович відзначив, що на Закарпатті згодом буде запущено пілотний проєкт з продажу деревини. Суть проєкту - налагодити реалізацію деревини місцевим переробникам повною мірою та збільшити відсоток реалізації деревини через майданчик Prozorro. Однак за новими умовами для деревообробників.

Одна з умов - перед закупівлею сировини деревообробник проплачує гарантованих 50% від вартості державному лісовому господарству, інші 50% - після закупівлі. Друга умова, яку уже підтримала Асоціація переробників Закарпаття - обсяги. Обсяг лота має бути від 1 автомобіля, тобто - від 25 кбм. Кожне ДЛГ зможе виставити різні обсяги реалізації деревини, а не 150 кбм. Це означає зменшення об'єму лота еквівалентом одній автотранспортній партії.

Третє - для збереження деревообробних підприємств та робочих місць, їх розвитку, періодично проводити аукціонні торги суто для місцевих деревообробників.
Четверте за підсумками закінчення термінів дії виконання аукціонних договорів на значні обсяги буде проводитись аналіз їх виконання ДЛГ перед деревообробниками.

У свою чергу лісівники підняли питання реалізації дров'яної деревини НВ, оскільки в деяких підприємствах де в районах є велика потреба в опалювальних дровах(Виноградівський, Хустський)заготівля, а відповідно і реалізація дров'яної деревини НВ тобто для опалювальних потреб місцевого населення та бюджетних потреб складає досить значний об'єм - від 50 до 80%, то постанову КМУ № 1178 25% від заготівлі неможливо виконати, пропозиція 25% від обсягу що буде реалізовуватись

Планується напрацювати спільний Меморандум з «Prozorro.Продажі» до кінця липня через цей пілотний проєкт.


Закарпатське ОУЛМГ
Категорія : Різне


Залишити Коментар