Рахівщину заполонили летючі миші

лютого 25 / 2024
Обліки рукокрилих 🦇в штольнях урочища Кузій

Працівниками відділу Науково-дослідної роботи та міжнародної співпраці Василем Покиньчередою та Володимиром Довганичем був проведений виїзд 🚖на територію Кузійського ПНДВ (природоохоронного науково- дослідного відділення) Карпатського біосферного заповідника з метою обліків рукокрилих.

❗️Всі види кажанів занесені до Червоної книги України📕, тому моніторинг за популяціями таких видів є першочерговим завданням для природоохоронних установ України.

На території Кузійського ПНДВ розміщені дві штольні ⚒ штучного походження, в яких регулярно зимує декілька видів кажанів. В штольнях протягом всього року підтримується постійний мікроклімат – висока вологість 80-90% і близько 5 градусів С тепла. 🌡Це ідеальні умови 👌для зимування рукокрилих.

Крім рукокрилих в цих штольнях полюбляють зимувати й інші види тварин. Пробираючись темними тунелями верхньої штольні, ми натрапили на двох особин саламандри плямистої🦎. А в другому залі несподівано зустрілися з куницею кам’яною – ще один рідкісний вид для фауни України. На стінах і стелі ближче до входу штолень також можна зустріти різні види зимуючих метеликів 🦋наприклад совку зубокрилу. Крім цього постійним мешканцем штольні є печерний павук 🕸 Meta renardys.
На території Кузійського ПНДВ також багато представників ссавців фауни України. По дорозі до штолень ми бачили сліди куниці, лисиці, білки, сліди дорослого кабана і молодого минулорічного. Також нам вдалося двічі спостерігати козуль. Спочатку ми бачили одинокого самця, який рухався протилежним схилом гори⛰, а через пів години побачили ціле стадо козуль.🐐

Всі спостереження здійснені у природі на території Карпатського біосферного заповідника фіксуються за допомогою системи SMART, яка включає мобільний додаток встановлений на смартфон і бази даних, що знаходиться у командному центрі SMART куди всі дані поступають. Перехід на цю систему дозволяє значно якісніше 👍опрацьовувати польові дані і використовувати їх в подальшому для наукового аналізу.

Національні парки України / wownature.in.ua
Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів України
Франкфуртське зоологічне товариство в Україні // FZS Ukraine
Категорія : Різне


Залишити Коментар