Сьогодні – Міжнародна ніч кажанів

серпня 29 / 2020
Сьогодні – Міжнародна ніч кажанів

Уже сьогодні – Міжнародна ніч кажанів (European Bat Night)????
????В Україні налічується 26 видів кажанів, 23 з яких зустрічаються в Українських Карпатах.
Належать вони до двох родин – звичайні (гладконосі) та підковоносі, більшість з них є рідкісними.
?В останні роки ситуація з популяцією кажанів покращується, що пов’язано із частковим зменшенням використання хімікатів у сільському господарстві.
????Кажани – це унікальні ссавці, здатні літати. Їхні передні кінцівки оснащені еластичною перетинкою для польотів. Політ довгокрилих кажанів часто порівнюють із польотом ластівки.
?Особливістю майже всіх кажанів є ультразвукова ехолокація,яку вони використовують для загальної орієнтації у просторі під час польотів та для пошуку їжі.
Харчуються кажани комахами – від маленьких мух до масивних травневих хрущів. Починають полювання переважно вночі.
????Більшість кажанів мають дві активні польотні фази – одну ввечері, іншу на світанку. Між цими двома фазами вони відпочивають у схованках. Одні надають перевагу дуплам дерев, інші – печерам та ущелинам.
Під час зимової сплячки температура їхнього тіла опускається до позначки в межах 0-10 С°, що є близькою до температури навколишнього середовища, де вони перебувають у певний момент. Цікаво те, що температура тіла цих тварин може коливатись в межах 50°, в залежності від стану, в якому вони перебувають.
??Карпатський біосферний заповідник відіграє важливу роль у справі збереження кажанів, через наявність у природних лісах дерев з дуплами, де кажани знаходять собі прихисток.
Також вони живуть у карстових печерах на території заповідника. В урочищі Мала Уголька (на Тячівщині) в печерах зимує біля2000особин кажанів, які відносяться до 15видів. 9 з них – рідкісні та зникаючі.
Саме тому однією з важливих природоохоронних цілей КБЗ є забезпечення надійної охорони місць проживання та зимівлі кажанів.
#екоосвітаКБЗ
Категорія : Різне


Залишити Коментар