17 вересня: цікаво знати

вересня 17 / 2023
17 вересня: цікаво знати

У День працівників цивільного захисту України (День рятівника).

Події 17 вересня:

1919 – оприлюднено відозву головного отамана військ УНР Симона Петлюри до населення соборної України з викладом основних положень програми уряду УНР.

1939 – СРСР вступив у Другу світову війну, вдершись до Польської республіки, згідно з пактом Молотова-Рібентропа.


1944 – союзники розпочали Голландську повітряно-десантну операцію, наймасштабнішу повітряно-десантну операцію у світовій історії.

1976 – під час урочистої церемонії в Каліфорнії американське космічне агенство НАСА представило публіці свій перший космічний човник – «Ентерпрайз».

1989 – у Чернівцях відкрився перший фестиваль української пісні «Червона рута».

Чи знаєте ви, що:

Українка Євдокія Завалій – перша і єдина жінка-командир взводу морської піхоти у роки Великої Вітчизняної війни. Вона народилася у 1926 році на Миколаївщині. У 1943 її направили на шестимісячні курси молодших командирів, по закінченні яких у званні молодшого лейтенанта її направили у морську піхоту командиром взводу. Їй тоді було 17 років!

Командуючи взводом, вона звільняла Севастополь, штурмувала Сапун-гору (нагороджена орденом Вітчизняної війни І ступеня), брала участь у боях за Балаклаву, Сахарну Головку, Керч, переправлялась через Дністровський лиман, звільняла Бессарабію, воювала за звільнення Тамані, Туапсе, Новоросійська, висаджувалась з десантом в румунську Константу, болгарські Варни і Бургас, Югославію.

У ході Будапештської наступальної операції Завалій зі своїм взводом пройшла через міську каналізацію з кисневими подушками і захопила бункер з німецьким командуванням. У числі полонених виявився генерал. Для нього цей полон був вдвічі гіршим, адже морськими піхотинцями командувало дівчисько. За цей епізод Євдокія Завалій була нагороджена орденом Червоного Прапора. А від німців вона отримала «почесне» звання «Фрау Чорна смерть».

Рідна країна
Категорія : Різне


Залишити Коментар