Користь чорного шоколаду для здоров’я

вересня 13 / 2023
Шоколад був популярними ласощами ще з часів індіанців мая, які використовували його для приправлення своїх напоїв 2000 року до н.е. Ми цінуємо шоколад і сьогодні, і тепер у нас є ще більше причин жадати його у всіх його різноманітних формах, від шоколадних напоїв та ароматизаторів до цукерок з твердого шоколаду. Чорний шоколад не тільки є популярними смачними ласощами, але й має широкий спектр переваг для здоров’я.

Щоб вважатися “чорним”, шоколад повинен містити щонайменше 50% какао тертого, какао-масла та цукру, але він не містить молока, як молочний шоколад, за винятком незначних кількостей, які можуть виникнути внаслідок перехресного забруднення під час виробництва. Що темніший шоколад, то більше в ньому міститься твердих речовин какао і то більше користі він приносить для здоров’я.
Користь для здоров’я
Какао багате на флавоноли — рослинні хімічні речовини, корисні для здоров’я. Унікальні флавоноли, що містяться в какао-бобах, надають чистому какао гіркий смак.

Оскільки флавоноли какао мають протизапальні та антиоксидантні властивості, а темний шоколад має високу концентрацію какао, це може допомогти:

Захистити серце

Окремі дослідження показали, що темний шоколад може запропонувати ряд переваг, які в поєднанні можуть захистити від серцево-судинних захворювань. Темний шоколад має протизапальну дію, а також антитромботичні властивості, які можуть допомогти запобігти утворенню тромбів, і антигіпертензивні властивості, що допомагають знизити кров’яний тиск. Однак потрібні додаткові дослідження, щоб підтвердити, що всі ці ефекти можуть працювати разом таким чином.

Знизити ризик розвитку діабету

Доведено, що типи флавонолів, присутніх у чорному шоколаді, знижують фактори ризику, пов’язані з резистентністю до інсуліну. Ці позитивні ефекти проти інсулінорезистентності можуть знизити ризик розвитку діабету в довгостроковій перспективі.

Зниження артеріального тиску

Дослідження показують, що темний шоколад може позитивно впливати на зниження артеріального тиску. Ендотеліальні клітини, які створюють тонку мембрану всередині серця і кровоносних судин, допомагають контролювати судинну систему і підтримувати кровотік в організмі. В ході дослідження у людей, які їли темний шоколад протягом тижня, спостерігалося посилення функції ендотелію і зниження артеріального тиску.

Інше дослідження показало, що помірні порції чорного шоколаду допомагали з гнучкістю кровоносних судин, полегшуючи жорсткість артерій і покращуючи їх функцію. Це може допомогти знизити ризик атеросклерозу, який виникає, коли накопичення нальоту і жирів на внутрішніх стінках артерій обмежує кровотік.

Поліпшення зору

Ранні дослідження показали, що в людей, які їли темний шоколад, зір покращувався за дві години після вживання шоколаду, в порівнянні з людьми, які їли молочний шоколад. Хоча темний шоколад може тимчасово поліпшити зір, необхідно провести додаткові дослідження, щоб визначити, як довго може тривати це поліпшення і наскільки корисним воно може бути в реальності.

Харчування
Чорний шоколад є багатим джерелом клітковини, насичений залізом, магнієм, цинком, міддю та іншими мінералами. Найбільше флавонолів ви отримаєте з шоколаду, який має 70% або більше відсотків какао.

Поживні речовини в одній порції

Порція чорного шоколаду вагою 30 г містить від 70% до 85% сухих речовин какао:

Калорії: 170
Білок: 2 г
Жири: 12 г
Вуглеводи: 13 г
Клітковина: 3 г
Цукор: 7 г
Розміри порцій

30-60 г на день більш ніж достатньо, щоб отримати користь для здоров’я від чорного шоколаду. З’їжте більше, і ви ризикуєте отримати негативні наслідки збільшення ваги від жирів і калорій.

На що слід звернути увагу

Інтерпретація поживної цінності плиток чорного шоколаду може бути складною, оскільки більшість з них містять суміш какао тертого і какао-масла. Уважно читайте етикетку, щоб переконатися, що ви отримуєте максимум потенційних переваг, не споживаючи більше цукру або жиру, ніж передбачалося.

І що темніший шоколад, то більше в ньому кофеїну. Дві унції темного 70-відсоткового шоколаду можуть містити від 50 до 60 міліграмів кофеїну, що становить приблизно половину того, що міститься у 225-мілілітровій чашці кави.


Тому якщо ви намагаєтесь не перебільшувати свою дозу кофеїну, вам слід стежити й за надмірним споживанням темного шоколаду.

Як вживати темний шоколад
Темний шоколад 70% або більше відсотків містить найбільш корисні флавоноли, але що темніше він стає, то гіркішим є на смак.

Темний шоколад широко використовується у випічці, і ви часто знайдете його в рецептах таких ласощів, як:

шоколадні батончики;
тістечка;
гарячі напої, такі як гарячий шоколад або шоколадна кава;
пудинги;
печиво.
При випічці з темним шоколадом важливо нагрівати його поступово на повільному вогні або при 50% потужності мікрохвильової печі, щоб не спалити його.

Ось кілька інших ідей щодо включення невеликих порцій темного шоколаду у свій раціон:

Подайте кілька маленьких квадратиків чорного шоколаду зі свіжими фруктами як простий та корисний десерт.
Розмішайте трохи розтопленого чорного шоколаду в теплій мисці з вівсяними пластівцями.
Додайте одну або дві столові ложки чорного шоколаду до замороженого банана і змішайте їх разом, щоб створити смачний безмолочний замінник шоколадного морозива.
Категорія : Різне


Залишити Коментар