7 небезпечних фраз, які не можна говорити своїй дитині

червня 18 / 2021


Виховання – одне з найбільш життєво важливих і відповідальних завдань батьків. Ненароком кинуті вами слова можуть сформувати у дитини хибні уявлення про життя.

Ми дізналися про фрази, які негативно впливають на психічний розвиток дітей, і знайшли їм альтернативу.

1. “Дорослих треба слухати”
Чуючи цю фразу, дитина думає: “Всі дорослі розумні і хороші. Мені треба робити, як вони кажуть”. Ця фраза небезпечна тим, що дитина починає довіряти всім дорослим, в тому числі незнайомим, і не очікує від них нічого поганого.

Правильна фраза: “Слухати треба батьків”. Так у дитини розвивається критичне мислення і здорова недовіра до незнайомців.

2. “Не плач”
Чуючи цю фразу, дитина думає: “Показувати емоції – це погано, за сльози мене тільки що насварили”. Вона може вирости мовчазною і замкнутою. А приховані емоції рано чи пізно вийдуть через агресію або сльози.

Правильна фраза: “Розкажи, що тебе турбує”, “Чому ти плачеш?”. Якщо дитина впала або вдарилася – “Ти плачеш, бо тобі боляче чи ти злякався?”. Так дитина зможе розібратися в ситуації і оцінити її адекватно.

3. “Не будь жаднюгою”
Чуючи цю фразу, дитина думає: “Я повинна всім ділитися. Тут немає нічого мого”. Згодом ці думки переростуть в жертовність, людина не буде захищати свої цінності, в тому числі матеріальні, думаючи, що не гідна їх.

Правильна фраза: “Давай він трохи пограє з твоєю іграшкою?”, “Може, ви хочете помінятися на час іграшками?”. Дайте можливість дитині розпоряджатися своїми речами самостійно; якщо вона проти віддавати, то не наполягайте.

4. “Хто тебе цього навчив?”
Чуючи цю фразу, дитина думає: “Батьки не знають, що це придумала я”. Така дитина буде думати, що можна залишитися безкарною, зваливши провину на інших.

Правильна фраза: “Чому ти так зробив?”. Так ви з’ясуєте, чи зробила це дитина сама, чи за чиєюсь ініціативою. Дайте їй можливість пояснити свій вчинок.

5. “Подивися, яка гарна дівчинка”
Чуючи цю фразу, дитина думає: “Я гірша за інших, немає сенсу намагатися, все одно не вийде”. Порівняння з іншими людьми негативно впливає на самооцінку дитини, вона заздалегідь думає, що нічого не доб’ється.

Правильна фраза: “Ти у мене теж так зможеш”. Вказуйте на позитивні сторони характеру, демонструйте, що вірите в дитину. Пам’ятайте, ваш малюк унікальний і у нього є свої переваги.

6. “Вдома з тобою поговоримо”
Чуючи цю фразу, дитина думає: “Батьки можуть зробити зі мною що завгодно, вони мене не люблять, не хочу додому”. Батьки з люблячих близьких перетворюються для дитини в наглядачів, а будинок стає місцем, де дитина очікує покарання.

Правильна фраза: “Давай я розповім тобі, що мене так засмутило”. Дитина буде враховувати не тільки свої почуття і, здійснюючи вчинки, почне замислюватися, до яких наслідків вони можуть привести.

7. “Рано тобі про це думати”
Чуючи цю фразу, дитина думає: “Мені ж цікаво, спитаю у інших!” Якщо ваша дитина задає вам незручні питання, але не отримує інформацію, вона отримає її з інших джерел – набагато менш компетентних.

Правильна фраза: “Я зараз не готовий відповісти, мені потрібний деякий час”. Не відмахуйтеся від дитини; якщо вона задала вам питання, постарайтеся на нього відповісти. Так ви залишитеся авторитетом в очах дитини і не втратите її довіру.
Категорія : Різне


Залишити Коментар