У сучасному світі музеї повинні бути простором різноманітних активностей

червня 26 / 2024


Андрій Шекета: «У сучасному світі музеї повинні бути простором різноманітних активностей, які б зацікавлювали абсолютно різні верстви населення»

У переддень 54-річниці із дня відкриття Закарпатського музею народної архітектури та побуту для відвідувачів, на його базі розпочав роботу ІІ Міжнародний музейний Форум «Сучасний музейний простір і виклики сьогодення».
Понад 90 учасників зібралися аби обговорити актуальні питання розвитку музейної справи в умовах сьогодення. Серед них: керівники та наукові співробітники музеїв, бібліотек, центрів культури, науковці і студенти вищих навчальних закладів із різних міст України, вчені з Інституту мистецтвознавства, фольклористики та етнології НАН України. 🎨🖼️
🇺🇦🇪🇺Закордонні учасники із Румунії, Словаччинни, Польщі, Литви, Чехії та Угорщини. Міжнародні партнери, які із перших днів війни надають різнобічну допомогу українським музейним установам. За словами директора Ужгородського скансену Василя Коцана, під час заходу, серед іншого обговорюватимуться із подальші кроки із поглиблення міжнародної співпраці у музейній сфері.
Вітали учасників форуму Андрій Шекета, перший заступник голови Закарпатської обласної ради, та Мирослава Ливч, керуюча справами обласної ради.
🎙️ Андрій Шекета зазначив: у сучасному світі музеї повинні іти у ногу з часом. «Нині недостатньо такій установі бути простором із стародавніми предметами чи складом старожитностей. Музей має бути простором різноманітних активностей, які б зацікавлювали абсолютно різні верстви населення - від пенсіонерів, які приїхали у місто відпочивати, до тинейджерів, які цікавляться історією, вивчають культурно-історичні цінності і духовні реліквії», - акцентував посадовець обласної ради. Andriy Sheketa подякував директору музею Василю Коцану й організаторам Форуму за благородну справу, яка покращить зв’язки між українськими та закордонними скансенами. Також побажав учасникам заходу результативних дискусій, знайти відповіді на актуальні питання сьогодення, а гостям – цікаво провести час у закарпатському краї.
📝👩‍💻Форум проходить у офлайн і онлайн форматах. Сьогодні працюватимуть дві секції : «Історія створення та перспективи розвитку музеїв», «Принципи організації, формування експозицій та фондових колекцій музеїв, їх роль у туристичній сфері».





Категорія : Культура


Залишити Коментар