Сибіга їде до Будапешта: Шандор та права угорців Закарпаття в центрі уваги

вересня 25 / 2024

Новий міністр закордонних справ України Андрій Сибіга наступного тижня відвідає Будапешт. Головною темою переговорів стане питання прав угорської національної меншини в Закарпатті, а також доля кандидатури Федора Шандора на посаду посла України в Угорщині.

Як відомо, призначення Шандора, закарпатського вченого та військовослужбовця, викликало неоднозначну реакцію в Україні. Незважаючи на те, що президентка Угорщини Каталіна Новак погодила його кандидатуру, остаточне рішення щодо вручення вірчих грамот досі не ухвалено.

Глава угорського МЗС Петер Сійярто зазначив, що існують невирішені питання між Україною та Угорщиною щодо прав угорської меншини, і він сподівається, що під час візиту Сибіги вдасться досягти прогресу в цьому напрямку. Очікується, що питання призначення Шандора також буде обговорено на найвищому рівні.

Федір Шандор:


Закарпатський патріот: Шандор є відомим в Україні закарпатським вченим, який на початку повномасштабного вторгнення пішов захищати свою країну. Його історія продовження наукової діяльності навіть на фронті облетіла світові ЗМІ.
Міст між двома народами: Як етнічний угорець, Шандор добре знає особливості та потреби угорської громади в Закарпатті. Багато хто вважає його ідеальним кандидатом для зміцнення українсько-угорських відносин.
Причина розбіжностей: Причини, чому Україна досі не затвердила призначення Шандора, до кінця не з'ясовані. Деякі експерти вважають, що це пов'язано з внутрішньополітичними процесами в Україні, а інші вбачають в цьому бажання Києва використовувати це питання як важель тиску на Будапешт.

Що далі?

Візит Сибіги до Будапешта може стати важливим кроком для вирішення існуючих проблем у двосторонніх відносинах. Однак, досягнення остаточного компромісу буде залежати від готовності обох сторін до конструктивного діалогу та пошуку спільних рішень.
Категорія : Важливе


Залишити Коментар