Дві третини закарпатців після війни з Чехії додому повертися не хочуть - опитування

вересня 27 / 2024


Нещодавнє опитування, проведене серед українських біженців, зареєстрованих для продовження тимчасового захисту в Чехії, виявило кілька важливих змін у їхніх планах та умовах проживання.

Подаємо основні результати дослідження:

Дві третини біженців планують залишитися в Чехії після завершення дії тимчасового захисту. Цей показник зріс на 20% порівняно з минулим роком. Лише близько 20% респондентів планують повернутися до України після закінчення війни.

320 304 українці зареєструвалися для продовження тимчасового захисту цього року. Близько 60% з них — жінки.

Значно зросла частка чоловіків, які планують залишитися в Чехії після закінчення війни.

Більшість біженців походять із Закарпатської, Харківської областей та Києва.

Найбільша кількість біженців проживає у великих містах Чехії: Празі, Брно та Остраві. Понад чверть усіх біженців (26%) знаходяться у Празі.

Три чверті опитаних живуть у квартирах чи будинках, а 17% — у гуртожитках.

Дві третини українців працюють або займаються підприємницькою діяльністю, причому 86% з них працевлаштовані на повний робочий день.
Понад дві третини біженців не зверталися за гуманітарною допомогою. Натомість 20% отримують таку підтримку, переважно особи віком від 56 років.

Помітно покращився рівень володіння чеською мовою серед біженців: майже половина опитаних заявила, що можуть спілкуватися на побутовому рівні. Найвищі результати продемонструвала молодь віком 15-17 років.

Опитування проводилося серед 13 835 осіб, які зареєструвалися для продовження тимчасового захисту.

Нагадаємо, що в Україні хочуть створити Міністерство по поверненню біженців, але щоб їх повернути потрібно створити умови життя,роботи,заробітків, пенсій навіть кращі, як закордоном.
Категорія : Важливе


Залишити Коментар