Чи повинні закарпатці, які проживають за кордоном, сплачувати за розподіл газу?

липня 03 / 2024

Частина закарпатців і до війни часто працювала за кордоном, а в нинішніх умовах кількість людей, що виїхали із Закарпаття, зросла. Не проживаючи фактично у своїх оселях, люди стикають з питанням оплати комунальних послуг.



«Я з родиною вже другий рік за кордоном, в будинку ніхто не проживає. Звідки у мене нарахування за доставку газу?», — зокрема, й таке питання час від часу виникає у споживачів природного газу.



За словами Юлії Осадчук, начальниці комерційного департаменту Закарпатської філії ТОВ «Газмережі», факт непроживання в помешканні не звільняє споживача від необхідності сплати за послуги з розподілу газу.



Щоб уникнути нарахувань за газ у разі тимчасового непроживання необхідно повідомити про це оператора газорозподільних мереж (Закарпатська філія ТОВ «Газорозподільні мережі України») не пізніше ніж у місячний строк.



До звернення слід додати документи, які підтверджують відсутність зареєстрованої особи. Якщо період відсутності зареєстрованої особи буде перевищувати 6 місяців, споживач (або уповноважена ним особа) у місячний строк з моменту закінчення кожного піврічного періоду має надавати оператору газорозподілу оновлену заяву з відповідними підтверджуючими документами.



Якщо ж споживач не бажає сплачувати за послугу з розподілу природного газу, допоки перебуває за кордоном, потрібно звернутися до оператора ГРМ з відповідною заявою та розірвати договір розподілу природного газу, в такому випадку ця послуга надаватись не буде.



Якщо заборгованість за послугу з розподілу газу на момент звернення вже існує, її доведеться оплатити. Коли споживач повернеться додому і матиме потребу використовувати блакитне паливо, слід буде укласти новий договір з Оператором ГРМ, замовити послугу приєднання (технічний доступ) до газорозподільної мережі, зокрема, й розробку нової технічної документації. Врахуйте, що робиться це за рахунок споживача.





Довідка: Закарпатська філія ТОВ «Газмережі» є оператором газорозподільних мереж та має відповідну ліцензію, надаючи послуги з розподілу природного газу споживачам на території Закарпатської області.



Газорозподільні мережі — це системи газопроводів високого, середнього та низького тисків, а також вуличні та газопроводи-вводи. Їх загальна протяжність у Закарпатській області становить 7,5 тис км. Крім того, це — обладнання, споруди та об’єкти, пов’язані із роботою зазначених газопроводів (газорегуляторні пункти, станції електрохімзахисту тощо).



Підприємство несе відповідальність за безперебійну та безпечну доставку газу газовими мережами всім споживачам регіону. Для цього організовано та забезпечено роботу аварійно-диспетчерської служби 104, щоденне обслуговування мереж, ремонт та модернізацію газопроводів, встановлення та повірку лічильників газу, облік спожитого газу, сервісне обслуговування споживачів тощо.





Прес-центр Закарпатської філії ТОВ «Газмережі»
Категорія : Важливе


Залишити Коментар